Cum arată viitorul tinerilor de astăzi. Calculul care preconizează cu exactitate situația fiecărui român

Cum arată viitorul tinerilor de astăzi. Calculul care preconizează cu exactitate situația fiecărui românTineri Sursa foto; EVZ

Structura populației române va suferi modificări considerabile în câteva decenii. Tot mai mulți tineri vor opta pentru sistemul privat de pensii.

În aproximativ 30-40 de ani, România va avea o populație cu șase milioane mai mică decât la momentul actual, conform datelor publicate de Guvernul României. Astfel, numărul angajaților va fi diferit semnificativ de numărul pensionarilor. Cei mai mulți dintre români vor avea, peste trei-patru decenii, vârste cuprinse între 64 și 72 de ani.

Cine va plăti pensia tinerilor de azi?

"Am 25 de ani și să spunem că sunt la primul meu loc de muncă. Am un salariu brut de 5.800 de lei, adică aproximativ 3300 net, aș începe să cotizez la pilonul 2 cu 3,75% pe an, în 30 de ani aș avea în cont circa 186 de mii de lei, ceea ce ar reprezentă o pensie lunară de 1.200 de lei doar din pilonul 2. Însă nu știu ce pot face cu acești bani peste 20 de ani, pentru că există posibilitatea ca puterea noastră de cumpărare să se deprecieze", s-a exprimat reporterul Antena 3.

"Pe lângă aceşti bani, în cel mai bun caz, vom mai lua de la Pilonul I, adică de la stat, în jur de o mie de lei. Doar că preţurile cresc, iar banii se devalorizează. Dacă mai adăugăm şi îmbătrânirea populaţiei, un fenomen ce va acapara România în următorii 30-40 de ani, se ridică o întrebare: cine ne va mai plăti pensia? Puțini oameni îşi pun problema. Şi mai puţini ştiu cât cotizează acum la pensii", mai arată sursa citată.

Tinerii vor opta pentru pensia privată 

Sistemul de pensii din România este structurat pe trei Piloni de pensii, astfel: Pilonul I, Pilonul II, Pilonul III. Singura soluție eficientă, în acest context, este pensia privată. Pilonul I se referă la sistemul pensiilor de stat, reglementat prin intermediul Legii 263/2010. Această pensie se poate primi doar după ce românii contribuie la sistemul de asigurări sociale pe o perioadă de mai mulți ani. Potrivit articolului 51 din legea amintită, în Pilonul I sunt prevăzute următoarele sisteme de pensii:

  • pensia pentru limită de vârstă, adică pensia care se oferă la momentul atingerii vârstei standard de pensionare (63 de ani, femei, respectiv 65 de ani, bărbaţi). Acest tip de pensie se aplică de la momentul angajării pentru prima dată, stagiul complet de cotizare fiind de 35 de ani;
  • pensia anticipată, adică pensia care se acordă persoanelor care au cotizat cel puțin 43 de ani. Această pensie se acordă mai repede cu cinci ani față de vârsta standard de pensionare;
  • pensia anticipată parțial, adică pensia care se acordă persoanelor care au împlinit stagiul complet de cotizare (35 de ani) şi românilor care l-au depășit cu până la opt ani de zile. Această pensie se acordă cu cel mult cinci ani înainte de împlinirea vârstei standard de pensionare;
  • pensia de invaliditate se acordă românilor care au suferit anumite accidente și nu mai pot să presteze activitate profesională;
  • pensia de urmaș o primesc persoanele care și-au pierdut unul dintre părinți, până la vârsta de 26 de ani, cu condiția ca persoana în cauză să își continue studiile.

Pilonul II se referă la fondurile de pensii administrate privat și este reglementat prin Legea nr. 411/2004, cu modificările și completările ulterioare. În acest caz, pensia nu este administrată de stat, ci de către Administratorii Fondurilor de Pensii.

Avantajele pilonului II de pensii

"Pilonul doi are avantajul că de-a lungul vieții, un om contribuie cu anumite sume de bani și este proprietarul acelor sume de bani. În momentul în care iese la pensie beneficiază de acei bani și dacă moare, acei bani le rămân moștenire copiilor săi sau familiei", a declarat analistul economic Claudiu Vuţă.

Românii care au vârste cuprinse între 18 și 35 de ani sunt asigurați în sistemul public de pensii. Persoanele cu vârste până în 35 de ani, care nu optează în primele patru luni de zile pentru sistemul de pensii, vor fi repartizate în mod automat la un fond administrativ privat.

Ne puteți urmări și pe Google News