Bătrânii, mai tari ca meteorologii. Metoda cu ceapa îți arată cum va fi noul an

Bătrânii, mai tari ca meteorologii. Metoda cu ceapa îți arată cum va fi noul anCeapă. Sursa foto: Pixabay

Bătrânii din mai multe zone ale țării folosesc ceapa pentru a afla cum va fi noul an din punct de vedere meteorologic. Se spune din bătrâni că calendarul tradițional al cepei nu a greșit niciodată.

Bătrânii din Oltenia folosesc ceapa pentru a afla cum va fi vremea

De exemplu în Oltenia, obiceiurile de Anul Nou se păstrează cu sfințenie, iar unul dintre cele mai captivante este ritualul cepei. Această metodă ingenioasă, folosită de bătrânii satului, le permite să prezică vremea pentru fiecare lună a anului ce urmează. Tradiția, transmisă din generație în generație, este încă practicată în anumite regiuni.

Bătrânii din fiecare gospodărie desprind 12 foi de ceapă, fiecare reprezentând o lună a anului. Pe fiecare foaie se presară sare, iar acestea sunt așezate pe o tavă și lăsate să stea peste noapte într-un loc protejat.

În dimineața următoare, bătrânii examinează foile de ceapă. Dacă pe vreo foaie s-a acumulat apă, aceasta indică faptul că luna respectivă va fi ploioasă. În schimb, dacă foaia rămâne uscată, luna se preconizează a fi secetoasă.

„Această tradiție ne-a fost transmisă de la strămoșii noștri și continuăm să o facem cu respect. De multe ori, prognoza cepei s-a dovedit mai precisă decât meteorologii moderni”, a declarat un bătrân.

Prognoza ceapă (calendarul ceapă) pe o foaie de copt.Bătrânii, mai tari ca meteorologii. Sursa foto: farmersalmanac.com.

Calendarul Cepei, o tradiție veche și în Transilvania

Dacă meteorologii pot greși de cele mai multe ori în prognozele pe termen lung, tradiționalul calendar al cepei nu a eșuat niciodată. Mai jos vă arătăm cum procedează bătrânii din Transilvania:

  • se scot din ceapă 12 foi, reprezentând cele 12 luni ale anului,
  • fiecare foaie de ceapă este botezată cu numele lunilor,
  • foile de ceapă se aşează pe pervazul unei ferestre,
  • se pune sare pe fiecare foaie de ceapă în mod egal.

După miezul nopții, bătrânii încep să evalueze lunile ploioase în funcție de cantitatea de apă acumulată în fiecare foaie de ceapă, pentru a afla câtă apă s-a adunat în fiecare foaie de ceapă.

  • Dacă foaia este plină de apă, luna corespunzătoare va fi ploioasă sau umedă
  • În cazul foilor fără apă, luna asociată va fi secetoasă,
  • Pentru foile cu puțină apă sau doar umezite, se va considera că în luna respectivă umiditatea va fi moderată.

Metoda cu ceapa folosită de bătrânii satelor se practică încă din Evul Mediu pentru a prezice vremea. Mai mult, celebrul calendar cu ceapă este folosit și în Germania. Bunicii și străbunicii germani așa au prezis vremea și se respectă vechile tradiții cu sfințenie.