Cum arată floarea din care se face mirul. Se cultivă și în România

Cum arată floarea din care se face mirul. Se cultivă și în România Botez. Sursa foto: A1.ro

Floarea din care se face mirul se poate cultiva și în România. Ea secretă o rășină aromată pe frunze și tulpină, cu numeroase proprietăți, și are o frumusețe aparte.

Cistus Ladaniferus este folosită pentru obținerea mirului pentru că secretă o rășină aromată pe frunze și tulpină, cu numeroase proprietăți. Această plantă crește în regiunile mediteraneene, mai ales în sudul Europei și nordul Africii, dar se poate cultiva și în România.

„Cistus Ladaniferus este o plantă ornamentală dar care, pe lângă faptul că are această floare de o frumusețe aparte, degajă și un parfum, nu floarea, ci planta. Frunzele tinere, lăstarii, degajă o rășină foarte fină. Secreția este maximă mai ales când temperaturile sunt ridicate, când este cald, și împrăștie o mireasmă foarte plăcută în jur”, a spus cercetătorul Costel Vânătoru, directorul Băncii de Resurse Vegetale Genetice Buzău, într-un interviu pentru adevărul.ro.

cistus ladaniferus

Sursă Dreamstime

Substanța care se folosește în producția de mir

Această plantă este specială datorită substanței labdanum, care se folosește în producția de mir.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Este utilizată pe o parte ca plantă ornamentală, pentru că așa cum vedeți are flori foarte frumoase, ca plantă aromatică, pentru că degajă acest parfum plăcut și mai este utilizată și în cultul bisericii. Este una dintre plantele care sunt folosite la prepararea sfântului și marelui mir pe care Biserica Ortodoxă îl face. Din această plantă, alături de alte plante se prepară sfântul și marele mir, după o rânduială bine stabilită de sinodul bisericii”, a mai declarat cercetătorul buzoian. „Prepararea sfântului și marelui mir se face dintr-un număr mare de plante, principalul fiind nardul. Peste 60 de plante contribuie la prepararea sfântului și marelui mir iar Cistus Ladaniferus intră și ea în compoziție pentru aroma sa puternică și uleiul fin pe care îl produc țesuturile secretoare”, a spus directorul Băncii de Resurse Vegetale Genetice din Buzău.

Cistus Ladaniferus crește bine în soluri sărace și uscate. Aceasta are proprietăți medicinale, fiind folosită în medicina tradițională pentru proprietățile sale antiseptice și cicatrizante. Ea este cultivată ca plantă ornamentală în grădini și peisaje.