Evenimentul Zilei > Actualitate > Cum a devenit 1 aprilie Ziua Internațională a Farselor. Povestea tradiției zilei păcălelilor
Cum a devenit 1 aprilie Ziua Internațională a Farselor. Povestea tradiției zilei păcălelilor

Cum a devenit 1 aprilie Ziua Internațională a Farselor. Povestea tradiției zilei păcălelilor

Data de 1 aprilie semnifică Ziua Internațională a Păcălelilor. În toate colțurile lumii oamenii celebrează această zi cu glume și pacăleli adresate prietenilor sau apropiaților.

Data de 1 aprilie semnifică Ziua Internațională a Păcălelilor. În toate colțurile lumii oamenii celebrează această zi cu glume și păcăleli adresate prietenilor sau apropiaților.

Cum a apărut ziua păcălelilor

Înlocuirea vechiului calendar cu cel nou a creat multe confuzii. Unii oameni nu au putut să se adapteze acestei schimbări, iar din acest motiv au fost numiți “prostănacii lui Aprilie”.

Una dintre ipoteze spune că originea zilei de 1 aprilie are strânsă legătură cu schimbarea calendarului iulian cu cel gregorian. În vechiul calendar, ziua Anului Nou era sărbătorită pe data de 1 aprilie, în loc de 1 ianuarie.

După schimbarea calendarului gregorian, în 1582, în timpul lui Carol al IX-lea, oamenii au avut inițial probleme de a se obişnui cu sărbătorirea noului an la 1 ianuarie. Cei care sărbătoreau Anul Nou la 1 aprilie au fost numiţi “prostănacii lui aprilie”.

Pe măsura trecerii timpului, felicitările trimise pentru Anul Nou la această dată au început să fie considerate farse, fiind însoţite adeseori de cadouri haioase.în Caterbury Tales, scria în 1329 povestea cocoşului îngâmfat Chauntecleer, care este păcălit de o vulpe.

Povestea datează “la 32 de zile după martie”, cel mai probabil referindu-se la logodna regelui Richard al II-lea cu Ana de Boemia, însă data a fost interpretată greşit, ca fiind a 32-a zi din martie, adică 1 aprilie. John Aubrey scria şi el despre “Ziua sfântă a păcălicilor”, care are loc în această zi.

O altă explicaţie pentru stabilirea Zilei Păcălelilor a fost dată de profesorul de istorie Joseph Boskin, de la universitatea din Boston. Acesta susţine că, în timpul împăratului Constantin cel Mare, un grup de bufoni au venit la curte şi i-au spus acestuia că ar putea să conducă imperiul mai bine decât el. Împăratul, amuzat, l-a lăsat pe unul dintre ei să fie împărat pentru o zi, iar acesta a dat un edict prin care a stabilit ca o zi pe an sa fie dedicată Zilei Păcălelilor.

După schimbarea calendarului gregorian, în 1582, în timpul lui Carol al IX-lea, oamenii au avut iniţial probleme de a se obişnui cu sărbătorirea noului an la 1 ianuarie. Cei care sărbătoreau Anul Nou la 1 aprilie au fost numiţi “nebuni de aprilie”. Pe măsura trecerii timpului, felicitările trimise pentru Anul Nou la această dată au început să fie considerate farse, fiind însoţite adeseori de cadouri haioase.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.