Evenimentul Zilei > Justitie > CSM tună și fulgeră. Magistrații, gafă uriașă. Să se rezolve imediat!
CSM tună și fulgeră. Magistrații, gafă uriașă. Să se rezolve imediat!

CSM tună și fulgeră. Magistrații, gafă uriașă. Să se rezolve imediat!

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) intervine în scandalul provocat de conversațiile pe care niște magistrați le-au avut pe un grup de Facebook.

După ce au fost dezvăluite conversații controversate pe care niște magistrați le-au avut pe un grup de Facebook numit  „Forumul Magistraților”, secția pentru judecători a CSM a solicitat Inspecției Judiciare să lămurească această situație.

„Judecătorilor și procurorilor le este recunoscut dreptul la liberă exprimare, însă în exercitarea acestuia magistrații au obligația de a se comporta într-o manieră care să păstreze demnitatea funcției, imparțialitatea şi independența sistemului judiciar.

De asemenea, în exprimarea opiniilor, judecătorii şi procurorii sunt ținuți de obligația de rezervă mai ales în situația în care se raportează la deciziile factorului politic.

Secția pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii reamintește că respectarea standardelor de conduită constituie regula în magistratură, însă orice excepție de la aceasta, va fi examinată prompt, cu consecințele prevăzute de lege, pentru păstrarea prestigiului şi credibilității autorității judecătorești.

În acest context, Secția pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii solicită ferm Inspecției Judiciare să lămurească, potrivit competențelor, în cel mai scurt timp această situație regretabilă”, scrie într-un comunicat de presă remis de CSM.

CSM a primit, spre avizare, proiectele de modificare a Legilor Justiţiei

Stelian Ion a trimis, vineri, Consiliului Superior al Magistraturii, spre avizare, proiectele de modificare a Legilor Justiţiei.

„De-a lungul timpului au survenit foarte multe modificări, deja legislaţia pe alocuri este incoerentă, sunt multe lucruri care nu se mai potrivesc unele cu altele şi, în urma modificărilor survenite şi în 2018, a devenit foarte clar pentru noi că este nevoie de adoptarea unor noi legi. Simple modificări punctuale nu mai sunt suficiente. Justiţia are nevoie de o haină nouă şi aceasta o poate reprezenta acest pachet legislativ”, a declarat Stelian Ion la Ministerul Justiţiei.

El a adăugat că proiectele de lege nu au fost făcute în grabă, ţinându-se cont de toate propunerile venite în cele 6 luni cât au fost puse în dezbatere publică.

„Este un pachet legislativ construit cu migală în decursul timpului, nu a fost făcut pe grabă. De asemenea, consultarea publică a fost una consistentă. După cum ştiţi, proiectul a fost pus în dezbatere acum aproximativ 6 luni. Au fost consultate instituţiile care ţin de sistemul judiciar, asociaţiile profesionale ale magistraţilor şi am ţinut cont de toate propunerile care ne-au venit, le-am analizat pe toate şi a rezultat această variantă care pentru mine este una foarte, foarte bună, reprezintă un fundament nou pentru sistemul judiciar, reprezintă o bază de plecare spre o justiţie mai eficientă şi mai corectă”, a spus ministrul.