Criză în Olanda. Premierul Rutte a anunțat demisia guvernului

Criză în Olanda. Premierul Rutte a anunțat demisia guvernului Mark Rutte. Sursa foto: INQUAM

Premierul olandez, Mark Rutte, a anunțat demisia guvernului său. Decizia a venit după negocierile aprinse dintre cele patru partide la putere cu privire la politica de primire a refugiaţilor. Două dintre partide s-au opus proiectului propus de șeful guvernului.

Guvernul de coaliție al premierului olandez Mark Rutte a căzut după negocieri furtunoase între cele patru partide aflate la guvernare cu privire la politica privind refugiații. Prim-ministru olandez a fost cel care a anunțat că va prezenta regelui demisie sa, în numele întregului guvern.

„În această seară, am ajuns, din păcate, la concluzia că disputele sunt insurmontabile. Din acest motiv, în curând îi voi prezenta regelui demisia mea în numele întregului guvern”, a declarat Mark Rutte în cadrul unei conferinţe de presă, scrie AFP, citat de Agerpres.

Cel de-al patrulea guvern de coaliție Rutte a căzut după trei zile de negocieri tensionate cu privire la modul de a limita numărul solicitanților de azil în Ţările de Jos.

Ne puteți urmări și pe Google News

Motivul care a dus la demisia guvernului lui Mark Rutte

Premierul olandez a reușit să se menține la putere timp de 12 ani, în ciuda tuturor scandalurilor în care a fost implicat. A devenit cel mai longeviv prim-ministru din istoria Olandei, iar cel de-al patru guvern condus de el a fost investit în 2022, după un record de 271 de zile de negocieri.

În ultimele zile, șeful guvernului olandez a stârnit conflicte în rândul celorlalte partide aflate la putere, cerându-le să adopte o serie de măsuri divizorii privind primirea solicitanților de azil. Mark Rutte a cerut instituirea unei cote a numărului de copii provenind din zone de conflict care să poată obţine azil în Olanda.

Potrivit proiectului propus de premierul olandez, refugiații deja stabiliţi în Olanda nu vor mai fi autorizaţi să-şi aducă copiii dacă o cotă lunară de 200 de copii este deja atinsă. Din acest motiv, două dintre partidele aflate la putere s-au opus proiectului.

„Surse din ChristenUnie şi din D66 afirmă că ele erau absolut dispuse să facă mai multe eforturi cu scopul de a obţine o revizuire a sistemului de imigraţie, dar se pare că Rutte se îndreaptă în mod voluntar spre o ruptură”, scrie NOS.