Anglia și Olanda construiesc cea mai mare legătură electrică din Europa

Anglia și Olanda construiesc cea mai mare legătură electrică din Europa Sursa Foto: Arhiva EVZ

Țările de Jos și Marea Britanie intenționează să construiască ceea ce ar fi cea mai mare legătură electrică transfrontalieră din Europa, conectată la un parc eolian offshore, au declarat luni miniștrii lor energiei, ca parte a eforturilor de a spori securitatea energetică.

 Interconectorul „LionLink” va putea transfera 1,8 gigawați (GW) de putere în Marea Britanie de la un parc eolian olandez.

Legătura, dezvoltată de National Grid din Marea Britanie și operatorul olandez de rețea de electricitate TenneT, va transfera suficient surplus de energie între țări pentru a alimenta provincia olandeză Zuid-Holland și orașele britanice Birmingham și Manchester la un loc, au spus miniștrii, fără a preciza traseul cablului. „Această nouă conexiune sporește și mai mult securitatea energetică și independența energetică în Europa”, a declarat ministrul olandez al Energiei, Rob Jetten, într-o declarație. 

Se transmite un mesaj puternic Rusiei că zilele de dominație energetică s-au terminat

Ministrul britanic al energiei, Grant Schapps, a declarat că țările „trimit un semnal puternic Rusiei lui Putin că zilele dominației sale asupra piețelor globale de energie s-au încheiat cu adevărat”. Marea Britanie și Țările de Jos au în prezent un singur interconector de alimentare, legătura BritNed de 1GW. Noul proiect face parte dintr-un angajament mai amplu pe care guvernele din nouă țări din jurul Mării Nordului îl vor face luni, de a dezvolta energie regenerabilă în regiune, încercând să evite repetarea dependenței lor excesive de o singură sursă străină precum Rusia.

Ne puteți urmări și pe Google News

Liderii țărilor se vor angaja să construiască rapid parcuri eoliene și să dezvolte „insule” energetice sau site-uri de generare a energiei verzi conectate în larg, potrivit unui proiect al declarației la summit-ul lor, văzut de Reuters. Țările, care includ și Germania, Franța și Norvegia, urmăresc să dezvolte o capacitate combinată de 120 GW de energie eoliană offshore până în 2030, se arată în proiect.