Evenimentul Zilei > Actualitate > „Jos Guvernul”. Proteste de amploare. Interceptările ilegale au scandalizat țara!
„Jos Guvernul”. Proteste de amploare. Interceptările ilegale au scandalizat țara!

„Jos Guvernul”. Proteste de amploare. Interceptările ilegale au scandalizat țara!

La protestele din Bulgaria participă din ce în ce mai mulți oameni nemulțumiți de modul în care Guvernul a acționat în situația actuală.

De mai bine de o săptămână mii de oameni ies în stradă în Bulgaria, nemulțumiți de modul în care Guvernul a gestionat situația creată în țară. Principalele lor revendicări sunt demisia guvernului Boiko Borissov, care în opinia lor i-a dezamăgit prin modul în care a acționat, şi a procurorului general Ivan Gheşev.

Ivan Gheşev, a publicat fragmente ale unor convorbiri telefonice interceptate, menite a dovedi că demonstranţii care cer demisia guvernului sunt cumpăraţi şi ghidaţi de un „oligarh” fugit din ţară.

Purtătoarea de cuvânt a Parchetului General din Bulgaria, Ziika Mileva, a susţinut marţi o conferinţă de presă, în cadrul căreia a citit o lungă declaraţie. Punctul culminant al declaraţiei a fost publicarea unor fragmente din patru convorbiri telefonice interceptate. Acestea s-au dorit a fi dovada că actuala mişcare de protest din Bulgaria, care revendică între altele demisia procurorului general Ivan Gheşev, este plătită de milionarul Vasil Boşkov, rege al jocurilor de noroc.

Folosirea „mijloacelor operative speciale” (specialni razuznavatelni sredstva – SRS), deci metode ale serviciilor secrete cum ar fi filajul, interceptarea convorbirilor, instalarea unor microfoane, monitorizarea corespondenţei poştale sau supravegherea datelor internet este reglementată în Bulgaria prin lege.

Potrivit acesteia, toate serviciile secrete ale ţării şi Parchetul pot solicita în instanţă folosirea mijloaceor respective, cu precizarea prezumtivei infracţiuni şi a perioadei de timp în care se va recurge la ele.

Pentru a controla folosirea acestor mijloace, care aduc atingere drepturilor fundamentale ale cetăţenilor bulgari, nu este nevoie doar de o hotărâre judecătorească, ci şi de un control regulat efectuat de „Biroul Naţional pentru Controlul Mijloacelor Operative Speciale” şi de Comisia Parlamentară Permanentă pentru Controlul Serviciilor Secrete. Niciuna din aceste instanţe de control, nici preşedintele „Agenţiei de Stat pentru Securitate Naţională” (Dyrzhavna agentura nacionalna sigurnost DANS), serviciu care a executat operaţiunea de interceptare a discuţiilor telefonice, nu a luat poziţie până acum privind cele întâmplate, scrie DW.com.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: