Evenimentul Zilei > Economie > Criza financiară va lovi curând. Semnele care prevestesc apocalipsa economică. Nu mai avem scăpare
Criza financiară va lovi curând. Semnele care prevestesc apocalipsa economică. Nu mai avem scăpare

Criza financiară va lovi curând. Semnele care prevestesc apocalipsa economică. Nu mai avem scăpare

După ce lumea a fost îngenuncheată de pandemia provocată de noul coronavirus, o criză financiară este așteptată să ne lovească în orice moment.

După pandemie vine criza dinanciară? Aceasta este întrebarea care macină opinia publică din întreaga lume. După cum știm, orice rău este prevestit de câteva semnale. Nimic nu se întâmplă brusc. Specialiștii atrag atenția asupra celor zece semne care prevestesc o criză financiară în perioada următoare, scrie Capital.

  1. Politica monetară pacifistă prelungită

Având în vedere că piața bursieră nu este altceva decât un sistem care permite mișcarea și echilibrul numerarului și valorii, Fed joacă un rol important în activitatea pieței. Când Fed ajunge la concluzia că economia SUA are probleme, merge mai departe cu una dintre cele două ajustări politice-cheie sau cu o combinație a acestora.

  1. O bulă în evaluările pieței

Bulele apar tot timpul pe bursă. Unele dintre cele mai memorabile din istoria recentă includ bula „dot-com” de la sfârșitul anilor 1990 și bula imobiliară din anii 2000. Până la jumătatea anului 2021, piața a înregistrat o redresare totală, multe acțiuni tranzacționându-se la valori record, peste valorile maxime pre-pandemice. Asta a sugerat unor analiști că au loc din nou bule.

  1. Creșterea prețurilor pe piața bursei

Potrivit Forbes, tendința ascendentă a bursei durează în medie aproximativ doi ani și șapte luni. O creștere neîntreruptă, care durează considerabil mai mult, ar putea fi un semn că trebuie să ne pregătim de o inversare.

  1. Profiturile corporative încep să scadă

Profiturile unei companii ajută la determinarea prețului corect al acțiunilor sale. Un semn clar că urmează o prăbușire a pieței este atunci când profiturile încep să scadă. Investitorii sunt fericiți doar atunci când companiile în care investesc văd o rentabilitate tot mai mare.

  1. Un raport ridicat preț-câștiguri (CAPE) ajustat ciclic

Un alt semn clar de avertizare că o prăbușire a pieței plutește la orizont este raportul preț-câștiguri (CAPE) ajustat ciclic. Raportul este o medie mobilă pe 10 ani a raportului tradițional preț-câștig, care măsoară rentabilitatea unei companii în raport cu prețul acțiunii sale. Un CAPE sănătos se află în intervalul 15 sau 16. Orice peste 20 este îngrijorător. Începând din iunie 2021, raportul CAPE pare să dea semne de alarmă, indicele S&P500 dându-l la 37.

  1. Inflația tot mai crescută

Începând cu mai 2021, inflația a fost extrem de ridicată în SUA. Prețurile au crescut cu 5% în luna respectivă, ceea ce seamînă în mod izbitor cu creșterea de 5,4% care a avut loc cu o lună înainte de Marea Recesiune.

  1. Indicatorul Buffett

Indicatorul Buffett este o măsură fundamentală pentru a stabili dacă piața bursieră este subevaluată sau supraevaluată în ansamblu. Potrivit indicatorului Buffett, piața este evaluată destul de mult când indicatorul este undeva între 75% și 90%. Odată ce indicatorul urcă între 90% și 115%, piața este puțin supraevaluată. Începând cu 4 iunie 2021, indicatorul s-a așezat la mai mult de 207%, sugerând că piața este supraevaluată la maxim.

  1. Sentimentul pieței excesiv de ridicat

Când piața devine prea euforică și supraevaluările sunt extinse, e un semn de alarmă că prăbușurea este iminentă. Una dintre cele mai bune modalități de a înțelege acest lucru este folosind indicele Fear & Greed. La începutul lunii iunie, indicele a ajuns la 51, sugerând că sentimentul general pieței este neutru.

  1. Incertitudinea internă și geopolitică

Incertitudinea politică e o preocupare majoră înainte de prăbușirea pieței. Atunci când investitorii nu știu la ce să se aștepte, nu sunt dispuși să-și riște banii, ducând la un interes mai mic al investitorilor și la scăderea valorilor pieței. Se spune că incertitudinea geopolitică va continua pentru ceva timp, SUA, China, Rusia și Iranul luptând pentru putere, in timp alte țări occidentale se confruntă cu tulburări politice interne.

  1. O curbă a randamentului inversată

În ultimii 50 de ani, o curbă inversată a avut loc aproape înainte de fiecare recesiune. În acest moment, curba randamentului este înclinată în sus, sugerând că investitorii așteaptă o recuperare continuă.