Criza alimentară din Tunisia face populația să fugă din țară

Criza alimentară din Tunisia face populația să fugă din țară Sursă: Jillian Cain | Dreamstime.com

Tunisienii au fost loviți de creșterea prețurilor la alimente și de penuria produselor de bază în ultimele săptămâni, amenințând să transforme nemulțumirea într-o tulburare mai mare.

Zahărul, uleiul vegetal, orezul și chiar apa îmbuteliată dispar periodic din supermarketuri și din magazinele alimentare. Oamenii stau ore în șir la coadă pentru aceste alimente esențiale care au fost de multă vreme subvenționate. Când apar pe rafturi, mulți oameni nu își permit să plătească prețul pentru ele. „Am venit să fac cumpărături și am găsit oameni care se luptau să cumpere, iar prețurile erau foarte mari”, a spus Amina Hamdi, în vârstă de 63 de ani.

Guvernul a dat vina pe speculatori, pe piața neagră și pe războiul din Ucraina, dar experții economici spun că această criză bugetară a guvernului și incapacitatea acestuia de a negocia un împrumut mult căutat de la Fondul Monetar Internațional au adăugat problemele Tunisiei.

Uneori izbucnesc lupte la cozile de pe piața alimentară, iar în toată țara au avut loc proteste și ciocniri sporadice cu poliția din cauza creșterii prețurilor și a penuriei. Într-o suburbie a capitalei, Tunis, un tânăr vânzător de fructe s-a sinucis recent după ce poliția a confiscat cântarul pe care îl folosea pentru a-și cântări marfa.

Ne puteți urmări și pe Google News

Actul său de disperare a reînviat amintirile despre auto-imolarea în 2010 a unui alt vânzător tunisian, Mohamed Bouazizi, care a provocat proteste care au dus la înlăturarea vechiului dictator Zine El Abidine Ben Ali și a provocat revolte similare în întreaga lume arabă.

Marius Budăi aruncă bomba! Ce spune despre îngheață pensiile românilor şi concedierea angajaților de la stat

Sursa: Pixabay

Ministerul Comerțului a promis luna trecută că lipsurile se vor atenua, anunțând că importul a 20.000 de tone de zahăr din India va fi disponibil la timp pentru Mouled, ziua de naștere a profetului Mahomed. Dar în noaptea dinaintea sărbătorii, cetățenii au făcut cozi lungi în fața supermarketurilor în speranța de a obține un pachet de zahăr, aliment esențial pentru a pregăti mâncărurile tradiționale pentru sărbătoarea religioasă.

Fuga tunisienilor

Mâncarea nu este singurul lucru care lipsește. Lipsită de resurse energetice precum cele din Libia și Algeria, Tunisia se bazează pe importuri, iar problemele economice înseamnă că are o pârghie limitată pe piețele internaționale pentru a-și asigura bunurile de care are nevoie. Inflația a atins o rată record de 9,1%, cea mai mare din ultimele trei decenii, potrivit Institutului Național de Statistică.

Banca Centrală a Tunisiei (BCT) a adăugat un impact prin creșterea taxelor bancare și a ratelor dobânzilor, împiedicând accesul la creditele de consum. În Douar Hicher, o suburbie săracă de la periferia Tunisului considerată un barometru al nemulțumirii populare, sute de oameni au ieșit noaptea în stradă pentru a denunța deteriorarea condițiilor de viață.

Confruntați cu perspective atât de sumbre, tunisienii nu mai ezită să-și pună viața în pericol pentru a încerca să ajungă în Europa în căutarea unei vieți mai bune. Forumul Tunisian pentru Drepturi Economice și Sociale, un ONG care monitorizează îndeaproape migrația, spune că 507 de emigranți tunisieni au murit sau au dispărut în 2022 în timp ce încercau traversarea periculoasă a Mării Mediterane, potrivit Associated Press.