Evenimentul Zilei > Actualitate > Cristian Bușoi: Statele membre să poată folosi bani europeni pentru plafonarea prețurilor la energie
Cristian Bușoi: Statele membre să poată folosi bani europeni pentru plafonarea prețurilor la energie

Cristian Bușoi: Statele membre să poată folosi bani europeni pentru plafonarea prețurilor la energie

Cristian Bușoi a făcut o solicitare importantă cu o zi înainte de reuniunea Consiliului European. Europarlamentarul PNL a subliniat, în Plenul Parlamentului European, reunit la Strasbourg, nevoia ca statele membre să poată folosi pentru atenuarea impactului creșterii prețurilor la energie atât banii din creșterea prețurilor certificatelor de emisii CO2, cât și fondurile necheltuite din exercițiul financiar 2014 - 2020.

Cristian Bușoi a explicat că este un Consiliului European extrem de important în condițiile în care pandemia de COVID nu a fost învinsă. În opinia sa, creșterea prețurilor la energie îngrijorează toți cetățenii.

„Răspunsul ferm și coordonarea acțiunilor la nivel european sunt încă necesare. Există apariția unor mutații în viitor și din păcate sunt încă țări care nu au atins obiectivul vaccinării. De la începutul anului prețul de piață al gazelor naturale și al electricității a crescut extrem de îngrijorător”, a avertizat Cristian Bușoi.

Europarlamentarul PNL a explicat că cei de la Comisie au prezentat săptămâna trecută setul de măsuri care sunt foarte potrivite. Bușoi a susținut că în Comisia ITRE a Parlamentului European pe care o prezidează a avut loc o dezbetere extrem de importantă, În cadrul acestor discuții s-a solicitat ca la nivelul Comisiei Europene să existe sprijin activ față de statele membre dar și să se asigure că aceste măsuri sunt implementate.

Solicitare sa este extrem de importantă și e legată de prețul energiei.

Ce solicită europarlamentarul Cristian Bușoi

„Cred că statele membre trebuie să poată folosi nu doar banii rezultați din creșterea prețului certificatelor de emisii dar și alte fonduri europene din exercițiul financiar 2014 – 2020 pentru a atenua impactul creșterii prețurilor prin plafonare, prin compensarea parțială de facturi sau prin scheme de ajutor de stat pentru IMM-uri și industrie”, a comentat Bușoi în plenul Parlamentului European reunit la Strasbourg.

În opinia sa, ar trebui adoptată cât mai repede taxonomia pentru gazele naturale și energia nucleară și trebuie să găsim acele mecanisme care să ne protejeze pe cât posibil de creșteri speculative a prețurilor certificatelor de CO2.

„Trebuie să acționăm acum și sunt convins că Consiliul European va da un mesaj foarte ferm”, a punctat Cristian Bușoi, europarlamentar PNL și președinte al Comisiei ITRE din Parlamentul European.