Covrigul impozitat nu acoperă fraudele din construcții și evaziunea cu alcool

Covrigul impozitat nu acoperă fraudele din construcții și evaziunea cu alcool

Tactica ANAF de a trage cu tunul în muște este total contraproductivă.

 Satisfacția de a primi bon fiscal în momentul în care cumperi doi covrigi pălește dacă observi că sunt ocoliți cu grație și grijă de controalele fiscului evazioniștii cu tradiție.

Ni se tot repetă că piața imobiliară și-a revenit și că macaralele au apărut, din nou, în zare. Așa o fi. Problema apare în momentul în care te zgâiești pe panoul care, teoretic, ar trebui să însoțească orice șantier din țara asta. Așa am descoperit că o persoană fizică, un anume Popescu, construiește pe terenul pe care ani de zile erau depozitate ilegal gunoaie, un bloc. Unul cu 8 etaje. Construcția a început în urmă cu câteva luni și este aproape gata. Am întrebat un prieten inginer cam cât ar costa imobilul lui Popescu și mi-a răspuns fără să clipească: cinci milioane de euro, fără teren. De unde a scos Ionescu atâta bănet și de ce permite încă legislația să construiești și să vinzi pe persoană fizică zeci de apartamente, nu-mi explic.

Prin această tehnică Ionescu a fentat Fiscul pe linie. A scos 5 milioane de euro din joben, a construit în câteva luni blocul cu o echipă de muncitori plătiți „la negru” și a montat deja anunțul cu apartamente de vânzare, totul pe persoană fizică. În mai puțin de un an, agoniseala lui Ionescu aproape s-a dublat fără ca nimeni să-l deranjeze nici măcar cu o întrebare.

Ne puteți urmări și pe Google News

O altă hibă a sistemului de colectare a taxelor și de prevenire a evaziunii se înregistrează în domeniul producției și comercializării de alcool. În urmă cu o lună apărea o știre pe surse, potrivit căreia un celebru producător de alcool autohton este bănuit de o evaziune de record de cel puțin 1 miliard de lei. Tăcerea tuturor factorilor de decizie pe marginea acestui caz este cel puțin suspectă. Să nu ne mirăm dacă, peste câteva săptămâni, vom consemna la capitolul „fapt divers” dispariția din țară a celor care au pus la cale mega-frauda. Ne vom preface surpinși la auzul veștii, ca și în cazul mafiotului Florian Walter de la Romprest, dispărut din țară ca măgarul în ceață, via Monaco.