Evenimentul Zilei > Social > COVID-19. Românii se tem să își salveze semenii. Raport alarmant
COVID-19. Românii se tem să își salveze semenii. Raport alarmant

COVID-19. Românii se tem să își salveze semenii. Raport alarmant

Românii se tem să doneze plasmă sau spun că nu sunt suficient de informații despre această procedură care ar putea salva viețile celor care ajung în stare gravă la terapie intensivă din cauza noului coronavirus.

Românii se tem să doneze plasmă. Această procedură care ar putea salva viețile celor care ajung în stare gravă la terapie intensivă din cauza noului coronavirus.

Așa reiese dintr-un studiu realizat în această săptămână de compania care a oferit gratuit echipamentele și kiturile de plasmafereză.

Doar 1/6 români susțin că ar dona plasmă convalescentă

Unu din șase români care s-au infectat cu noul coronavirus declară că ar dona plasmă convalescentă, două șesimi spun că nu au fost informați că pot face acest lucru, iar alți doi din șase conaționali se tem să doneze.

Două treimi dintre românii care au declarat că doresc să facă această procedură susțin că nu au putut să doneze până acum pentru că centrele de transfuzie fie nu au răspuns, fie nu i-au programat, fie i-au refuzat. Aceeași cercetare mai arată că, în cazul a trei din cinci români diagnosticați cu noul coronavirus, rudele care locuiesc în aceeași gospodărie cu aceștia nu au fost testate pentru a fi diagnosticate.

Astfel, fiecare persoană diagnosticată cu test RT PCR declară că cel puțin alte trei persoane din aceeași gospodărie au rămas netestate.

În șapte luni, prin donare de plasmă, peste 600 de vieți au fost salvate

În cele șapte luni de când România a autorizat colectarea și administrarea de plasmă convalescentă pentru pacienții COVID, peste 600 de vieți au fost salvate. Aproape 4.000 de români au donat în această perioadă peste 6.500 de doze de plasmă convalescentă, din care peste 3.000 le-au fost deja administrate pacienților cu forme severe de COVID-19. Sondajul a fost realizat telefonic în perioada 15-20 noiembrie, pe un număr de 1.150 de persoane confirmate cu SARS-CoV-2.

Bilanț coronavirus România, 21 noiembrie

Până astăzi, 21 noiembrie, pe teritoriul României, au fost confirmate 412.808 cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). 287.310 de pacienți au fost declarați vindecați.

În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 9.685 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv.

Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 1.362 de persoane au fost reconfirmate pozitiv.

Până astăzi, 9.916 persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 13.294. Dintre acestea, 1.132 sunt internate la ATI.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 3.877.953 teste. Dintre acestea, 33.221 au fost efectuate în ultimele 24 de ore, 20.387 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 12.834 la cerere.

Pe teritoriul României, 47.048 de persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 13.663 de persoane se află în izolare instituționalizată. De asemenea, 77.333 de persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată se află 16 persoane.