Evenimentul Zilei > Actualitate > Covid-19 revine în forță. Situația din București se agravează de la o zi la alta
Covid-19 revine în forță. Situația din București se agravează de la o zi la alta

Covid-19 revine în forță. Situația din București se agravează de la o zi la alta

Managera Spitalului Clinic de Boli Infecţioase şi Tropicale Victor Babeş, Simin Aysel Florescu, a declarat sâmbătă că 70% dintre paturile dedicate pacienţilor bolnavi de Covid-19 sunt ocupate în Bucureşti.

În același timp, Secţia de terapie intensivă este plină de aproape o lună. ”Din cauza creşterii bruşte a numărului de cazuri în ultima lună, a trebuit să creştem şi numărul de paturi dedicate pacienţilor cu Covid-19, astfel încât acum două treimi din paturi sunt pentru pacienţi care au Covid-19 şi o treime pentru pacienţii nonCovid-19.

Din aceste paturi dedicate pacienţilor cu Covid-19, 70% dintre ele sunt ocupate în acest moment. Este vorba în special despre paturile care au sursă de oxigen pentru că profilul pacientului este pacient relativ tânăr, fără comorbidităţi, care vine la spital târziu.

Cam la 7, 8 zile de la debutul bolii testat sau netestat, oricum îşi ignoră simptomatologia sau îşi administrează tratament din proprie iniţiativă la domiciliu fără niciun fel de sfat medical, astfel încât ajunge târziu la spital cu insuficienţă respiratorie.

Un nou apel pentru vaccinarea împotriva Covid-19

De aceea, toate paturile cu oxigen în acest moment sunt ocupate – cele 70%, iar Secţia de terapie intensivă, din păcate, este din nou plină şi este plină de aproape o lună constant, astfel încât pentru ceilalţi pacienţi care agravează pe secţie suntem nevoiţi să cerem ajutor pentru transfer în alte spitale”, a declarat Florescu despre situația din București.

Totodată, managera Spitalului Victor Babeş a subliniat că ”situaţia tinde” să devină din nou gravă. ”Sper ca lucrul acesta să stimuleze lumea să vină să se vaccineze”, a completat Simin Aysel Florescu.

Altfel, amintim că 1.568 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore. Informațiie publicate sâmbătă de Grupul de Comunicare Strategică arată că au fost efectuate 44.772 de teste.

Crește numărul celor diagnosticați cu Covid-19

”Acestea sunt cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv. Până sâmbătă, pe teritoriul României au fost confirmate 1.104.766 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus şi 1.058.215 de pacienţi au fost declaraţi vindecaţi.

La nivel naţional, până la această dată au fost prelucrate 9.159.963 de teste RT-PCR şi 2.506.675 de teste rapide antigenice. În ultimele 24 de ore au fost efectuate 16.107 teste RT-PCR (5.074 în baza definiţiei de caz şi a protocolului medical şi 11.033 la cerere) şi 28.665 de teste rapide antigenice.

Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienţilor care erau deja pozitivi, 169 de persoane au fost reconfirmate pozitiv”, a completat sursa citată.