Evenimentul Zilei > Actualitate > Covid-19 preia controlul țării! Oamenii sunt disperați. Se vor închide și…
Covid-19 preia controlul țării! Oamenii sunt disperați. Se vor închide și…

Covid-19 preia controlul țării! Oamenii sunt disperați. Se vor închide și…

Se pare că pandemia de Covid-19 este departe de a se fi încheiat, din ce în ce mai multe restricții fiind puse în aplicare.

Guvernul polonez a anunţat vineri închiderea cimitirelor pentru trei zile, în preajma Sărbătorii Tuturor Sfinţilor, pentru a opri noile contaminări cu coronavirus în ţară.

Prim-ministrul Mateusz Morawiecki a cerut de asemenea persoanelor în vârstă să nu-şi părăsească locuinţele în următoarele 15 zile, notează France Presse.

Morawiecki şi-a exprimat „imensa tristeţe” pentru că a trebuit să ia decizia de a închide cimitirele pe 31 octombrie, 1 şi 2 noiembrie, zile în care polonezii se adună de obicei în cimitire pentru a vizita mormintele rudelor.

„Acest lucru este adânc înrădăcinat în tradiţia poloneză, dar reprezentând un risc imens, am decis că tradiţia este mai puţin importantă decât viaţa”, a declarat el într-o conferinţă de presă.

De opt zile, întreaga Polonie este considerată „zonă roşie”, ceea ce implică restricţii pe tot teritoriul în contextul unei creşteri record a contaminărilor cu COVID-19.

Această ţară de 38 milioane de locuitori a înregistrat vineri 21.629 de noi cazuri în ultimele 24 de ore.

Polonezii sunt încurajaţi să lucreze de la distanţă, iar şcolile primare sunt parţial închise, acceptând doar primii trei ani.

Elevii mai mari, liceenii şi studenţii practică educaţia la distanţă.

Restaurantele, cafenelele şi barurile pot servi doar mâncare la pachet. Piscinele şi cluburile sportive sunt închise. Adunările sunt limitate la cinci persoane, nunţile sunt interzise şi numărul de persoane strict restricţionat în magazine, transporturi şi biserici.

Situația Covid-19 în România

În ultimele 24 de ore au fost raportate 6.546 de cazuri noi de COVID-19, cel mai mare număr de îmbolnăviri de la începutul pandemiei. Crește și numărul deceselor din cauza infecțiilor cu coronavirus, alți 103 români au murit. La terapie intensivă sunt 917 pacienți COVID.

Până astăzi, 30 octombrie, pe teritoriul României, au fost confirmate 235.586 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19).

167.897 de pacienți au fost declarați vindecați.

În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 6.546 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv.

Încă patru județe au intrat în scenariul roșu după ce au depășit indicele de 3 infectări la mai de locuitori, scrie Agerpres.