The Federalist a studiat grafice ale evoluției cazurilor de persoane infectate cu COVID-19 în zece state, înainte și după introducerea obligativității poartului de mască.

Guvernul de la Viena a fost unul dintre primele care au adoptat purtarea măștii, la zece zile după ce numărul de cazuri a înregistrat o scădere.

Tendința de scădere nu s-a schimbat – nici în bine, nici în rău – după introducerea măștii. Însă, după o bună perioadă în care austriecii au purtat mască, numărul de cazuri a început din nou să crească, ele fiind în prezent de patru ori mai mari decât la momentul impunerii măștii și tendința este de creștere.

Germania a introdus de asemenea obligativitatea măștii pe o pantă descendentă a numărului de cazuri. După o continuare a tendinței de scădere și o menținere la un nivel scăzut, infecțiile au început să crească agresiv.

Franța înregistrează în prezent cu 1000% mai multe cazuri decât în momentul în care au introdus obligativitatea purtării măștii, în ciuda unui dintre cele mai mari procente de respectare a acestei reguli din lume, scrie The Federalist.

Spania a introdus obligativitatea măștii cam în același moment cu Franța, și într-un moment de minim al numărului de infectări (de ce?). A fost țara cu gradul cel mai mare de respectare a regulii purtării măștii din întreaga Europă. Și, cu toate acestea, în Spania se înregistrează acum un număr de infectări zilnice de 1500% față de momentul introducerii măștii.

La trei luni după ce a introdus portul măștii, Marea Britanie înregistrează și ea un număr de cazuri cu 1500% mai mare, având de asemenea un grad mare de respectare a acestei reguli.

Belgia a introdus obligativitatea măștii la scurt timp după Marea Britanie și acum are probabil cea mai mare rată de infectare din lume.

Italia a avut un procent mare de persoane care poartă mască, deși guvernul nu a introdus obligativitatea acestei măsuri. Recent, exlozia numărului de cazuri au determinat executivul de la Roma să o adopte, însă rezultatul a fost dezamăgitor: măștile nu au reușit să încetinească ritmul infectărilor, dimpotrivă acesta a înregistrat o nouă explozie.

Rezultate similare s-au înregistrat și în Irlanda, Portugalia, Israel și multe alte țări, scrie The Federalist.

Indiferent cât de stricte au fost legile de impunere a măștii sau nivelul de respectare a lor din partea populației, de fiecare dată cazurile au înregistrat o scădere și apoi o creștere în jurul acelorași date.

În ceea ce privește Statele Unite, americanii au dovedit o supunere față de regula purtării măștii chiar mai mare decât a germanilor, de pildă.

Însă efectul a fost asemănător celui înregistrat în Europa.

De exemplu, California a impus măștile în iunie, însă aceasta nu a împiedicat o creștere a cazurilor cu 300%, iar statul rămâne cu unul dintre cele mai aspre regimuri de izolare la patru luni de la adoptarea măsurii.

Hawaii a avut unul dintre lockdown-urile cele mai devastatoare din punct de vedere economic și fost printre primele state care au impus portul măștii. Acest lucru nu a împiedicat ca numărul de infectări să crească cu 1000%.

Texasul (cu măști) și Georgia (fără) au înregistrat evoluții aproape identice ale numărului de infectări.

Pentru cei interesați, iată și o comparație a numărului de decese.

Și, totuși, de ce măștile nu funcționează pentru protejarea marelui public?

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE