Kremlinul a declarat, joi, că numărul de contaminări cu SARS-CoV-2 în creștere este o „sursă de profundă îngrijorare”. Patriarhul Kirill, conducătorul bisericii ruse, se află în autoizolare.
În condiţiile în care numărul de contaminări cu noul tip de coronavirus a crescut vertiginos joi, aproape până la cel mai ridicat nivel de la începutul pandemiei, autorităţile ruse le-au recomandat locuitorilor să stea acasă în acest sfârşit de săptămână.
Totodată, rușii au fost sfătuiți să ia mai multe măsuri de precauţie iar Kremlinul a declarat că majorarea numărului de contaminări este o sursă de „profundă îngrijorare”.
Potrivit oficialilor ruși, s-au raportat 11.493 de noi contaminări cu virusul SARS-CoV-2 în ultimele 24 de ore.
Un număr foarte apropiat de recordul zilnic de 11.656 de cazuri înregistrat la 11 mai, în vârfului primului val al epidemiei, când a fost impus un lockdown strict.
Cu toate acestea, în Rusia nu s-au impus măsuri de izolare iar revenirea măsurilor restrictive nu este în intenția Kremlinului.
Totuși, autoritățile din Moscova le-au recomandat persoanelor mai în vârstă de 65 de ani să se izoleze, iar companiilor - să permită telemunca pentru cel puţin o treime dintre angajaţi.
„Le recomandăm oamenilor să-şi petreacă weekendul ce vine acasă, cu familiile şi colocatarii”, a îndemnat Aleksei Kuzneţov, consilier al ministrului rus al sănătăţii, citat de agenţia de ştiri RIA Novosti.
Purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, a declarat: „Dacă din asta nu tragem toţi concluzii pentru noi înşine - iar prin asta mă refer la purtarea măştilor şi la respectarea măsurilor de igienă şi sanitare - atunci numărul de contaminări va creşte chiar mai repede”.
„Iar apoi liderii regionali vor trebui să se gândească cum să rezolve aceasta", le-a spus el jurnaliştilor într-o conferinţă telefonică, scrie Agerpres.
Cu o populație de 145 de milioane de locuitori, Federația Rusă a înregistrat până în prezent 1.260.112 de infectări cu virusul SARS-CoV-2.
Aceasta reprezintă al patrulea cel mai mare număr de contaminări la nivel mondial.
Joi, liderul Bisericii Ortodoxe Ruse, patriarhul Kirill (73 de ani), s-a plasat în autoizolare, după ce a informat că a intrat în contact cu o persoană infectată cu noul coronavirus.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Patriarhiei Moscovei, patriarhul Kirill se simte bine și își desfășoară activitățile zilnice. Tot joi, autoritățile ruse au anunţat că 191 de oameni au murit în ultimele 24 de ore de Covid-19, crescând majorând numărul total de decese la 22.056.
Tot mai multe cazuri raportate în Europa
Președintele Parlamentului European, David Sassoli, a anunțat că va intra în autoizolare, după ce ai intrat în contact cu un colaborator al său, testat pozitiv cu Covid-19.
Statele europene continuă să raporteze din ce în ce mai multe cazuri noi de infectare cu SARS-CoV-2, iar măsurile de prevenire a răspândirii boli se înmulțesc.
În Franța toate spitalele din zona Parisului au intrat de joi în sistem de urgență. După ultimul bilanț de 19.000 de îmbolnăviri în 24 de ore, concediile de odihnă ale personalului medical au fost suspendate, iar operațiile neesențiale au fost amânate.
Polonia instituie obligativitatea purtării măștii de protecție pe tot teritoriul său în spațiile publice, după ce a raportat un număr record de îmbolnăviri cu noul coronavirus astăzi, 4.280, dar şi 76 de decese.
Al doilea val a sosit și trebuie să-l înfruntăm cu fermitate, spune premierul Mateusz Morawiecki.
În Austria noul record anunțat astăzi este de peste 1.200 de cazuri noi, dar autoritățile exclud restricții dure, care ar putea opri economia. Purtarea măștii este obligatorie în Austria în magazine și sunt aplicate diverse măsuri de distanțare socială, revizuite în mod regulat.
În Olanda numărul de noi cazuri sare de 5.800 în 24 de ore, în Germania depășește 4.000, iar Cehia 5.335, având la o populație de aproximativ 10 milioane de locuitori cea mai rapidă creștere a ratei de incidență din ultimele două săptămâni.
Au mai raportat un număr mare de îmbolnăvire, joi, și Bulgaria, Slovacia, Ucraina sau Ungaria