Cerealele nu trebuie îmbogăţite cu zahăr pentru a fi atractive pentru copii, se arată într-un nou studiu efectuat de cercetătorii de la Universitatea Yale.
Cerealele cu un conţinut minim de carbohidraţi prind din ce în ce mai mult la tineri, deşi foarte mult timp s-a crezut că doar cerealele dulci sunt preferate de copii, din cauza reclamelor agresive.
"Micul-dejun este una dintre cele mai importante mese ale zilei, iar cerealele sunt parte din acesta. Producătorii de cereale au crezut foarte mult timp că tinerii nu le mănâncă dacă nu conţin cantităţi exorbitante de zahăr, fără a face un studiu prealabil însă. Acum am dovedit contrariul", susţine dr. Marlene Schwartz, autoarea studiului.
Oferiţi-le cerealele naturale combinate cu fructe
Cercetătorii au observat obiceiurile alimentare a 91 de copii aflaţi într-o tabără şcolară. Aceştia au fost împărţiţi în trei grupe, iar fiecare grupă a primit la micul-dejun atât sortimente de cereale foarte dulci, cât şi cereale naturale, cu un conţinut minim de glucide, alături de lapte, fructe sau suc de portocale.Copiii care au preferat cereale dulci au consumat porţii mai mari, iar ceilalţi au avut un aport de zahăr de două ori mai mic. Aceştia din urmă au preferat să combine cerealele cu fructe şi sucuri de fructe, adică surse naturale de zahăr.
"Este mult mai sănătos să-ţi iei carbohidraţii din surse naturale decât din zaharurile adăugate, cum sunt cele din cereale. Părinţii ar trebuie să ofere copiilor cereale naturale, pe care să le combine cu fructe sau la care să adauge câteva linguriţe de zahăr brun", adaugă autoarea studiului.