Legea, publicată recent în 'Diário Oficial' din Sao Paulo, denunţă îndoparea gâştelor şi suferinţa acestora şi stipulează amenzi de până la 1.700 euro pentru restaurantele şi magazinele care nu o respectă. Acestea au la dispoziţie 45 de zile pentru a se adapta noilor reguli.

Promulgarea legii a fost salutată de apărătorii drepturilor animalelor, dar a fost viu criticată de bucătari.

'Acesta nu este un fapt izolat. Există o tendinţă mondială privind o poziţie mai justă faţă de animale', a spus Ricardo Laurino, coordonator naţional de grupuri din cadrul Societăţii vegetariene braziliene (Sociedade Vegetariana Brasileira), citat de ziarul brazilian O Globo.

'Este ridicol şi ipocrit! Nu toţi crescătorii maltratează animalele', a declarat, pentru O Globo, 'chef' Renato Carioni, de la restaurantul Cosi, care credea că primarul se va opune acestei legi pentru că este un mare amator de foie gras.

Acum o lună, asociaţia braziliană a bucătarilor profesionişti lansase o petiţie prin care îi cerea primarului să recurgă la dreptul său de veto împotriva acestui proiect. Petiţia (oesta.do/peticao-foie-gras) pleda pentru 'FOIE GRAS ca instrument cultural al gastronomiei mondiale'.