Evenimentul Zilei > EVZ Play > Contrapunct EVZ. Sunt rasiști Stanciu și Nedelcearu? „România mai bine ar cere scuze țiganilor”
VIDEO

Contrapunct EVZ. Sunt rasiști Stanciu și Nedelcearu? „România mai bine ar cere scuze țiganilor”

Fotbaliștii Nicolae Stanciu şi Ionuț Nedelcearu au provocat proteste vehemente din cauză că n-au îngenuncheat pentru mișcarea Black Lives Matter. Robert Turcescu și invitații săi au disecat cât de corectă e incorectitudinea politică în cazul României, recunoscută pentru rasismul ei contra minorității rome.

Cei doi fotbaliști tricolori au stat drepți duminică seara, înaintea amicalului Naționalei cu Anglia, refuzând mesajul Black Lives Matter. Nedelcearu a scris apoi pe Instagram că i se pare o ipocrizie: Din punctul meu de vedere, este mai degrabă ipocrit să credem că ne îndeplinim datoria împotriva rasismului doar prin simpla respectare a ordinului de a îngenunchea!„. Jucătorul care activează în Grecia a fost chiar acuzat de fascism.

„Am intrat în rândul lumii. O mișcare destul de penibilă, este o formă de iertare pentru colonialismul de care au dat dovadă albii. Ne așteptăm ca fotbaliștii să fi citit despre abuzurile albilor împotriva populațiilor indigene”, a remarcat moderatorul.

Dacă România este să-și ceară scuze pentru ceva, este pentru rasismul la adresa țiganilor. Până când Kogălniceanu a dat decretul de eliberare, pe vremea lui Cuza, noi am avut sclavi. E pur și simplu o recunoaștere normală, a observat jurnalistul Dan Andronic. Ne împing la culpabilizări cretine, a remarcat Mirel Curea, care a adăugat: Sunt foarte mândru că doi români nu au hulit cretinismul ăsta. Iertarea nu o poți transforma în caterincă„.