Evenimentul ZileiSportDoi fotbaliști români, singurii care nu au îngenuncheat înaintea partidei cu Anglia în semn de solidaritate cu mișcarea ”Black Lives Matters”

Doi fotbaliști români, singurii care nu au îngenuncheat înaintea partidei cu Anglia în semn de solidaritate cu mișcarea ”Black Lives Matters”

Doi fotbaliști români, singurii care nu au îngenuncheat înaintea partidei cu Anglia în semn de solidaritate cu mișcarea ”Black Lives Matters”
Meciul amical Anglia - România, disputat la Middlesbrough, a debutat cu huiduielile întregului stadion îndreptate împotriva a doi tricolori: Nedelcearu și Stanciu.

Un gest devenit tradiție la meciurile din Anglia a stârnit un nou scandal la amicalul de astăzi cu România, de pe arena „Riverside“, din Middlesbrough.  La începutul partidei, jucătorii au îngenuncheat, în semn de solidaritate pentru mişcarea „Black Lives Matter“.

Din cele două tabere, toţi fotbaliştii aflaţi în primul „11“ s-au conformat, mai puţin Nicolae Stanciu şi Ionuţ Nedelcearu, care au rămas în picioare, scrie gsp.ro. Momentul a stârnit huiduielile întregului stadion, în jur de 7000 de persoane. Motivul? Fanii Angliei au dezaprobat, în ultimul an, astfel de gesturi, considerându-le exagerate şi nejustificate.

Pe 2 iunie, înainte de meciul cu Austria, primul cu spectatori pentru Anglia după pandemie, jucătorii au fost huiduiți pentru că au îngenuncheat. A intervenit și Federația, care a făcut apel ca huiduielile să nu se mai repete și la meciul cu România, dar suporterii din nou nu au ținut cont.

Gest de protest

Prima persoană care a îngenuncheat la un eveniment sportiv în semn de protest a fost fundașul de fotbal american Colin Kaepernick, în 2016, care nu a vrut să stea în picioare în timpul intonării imnului național al SUA, motivând că nu respectă un stat care reprimă oamenii de culoare.

După moartea lui George Floyd, în 2020, îngenuncherea a devenit o imagine frecventă la demonstrațiile pentru egalitatea rasială din întreaga lume. Mesajul a fost politizat de mișcarea Black Lives Matter, cea care susține că reprezintă cetățenii de culoare de peste Ocean îngrijorați de „rasismul sistemic din societatea americană”.

 

 


Accesează: