Condiții de cazare mai rele decât la stână pentru sezonierii români. Sute de mii de lucrători au ajuns, din nou, pe câmpurile Germaniei

Condiții de cazare mai rele decât la stână pentru sezonierii români. Sute de mii de lucrători au ajuns, din nou, pe câmpurile Germaniei Tot mai puțini români vor să lucreze în străinătate. Au pierdut teren în special țări precum Spania și Italia. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Sute de mii de lucrători sezonieri, majoritatea români, lucrează, din nou, în condiții "mai rele decât la stână", pe câmpurile Germaniei. Măsurile de prevenirea a răspândirii coronavirusului nu sunt respectate în totalitate.

Sute de mii de muncitori sezonieri, majoritatea români, s-au deplasat, din nou, în Germania, pentru a recolta sparanghel, pentru a plata salată sau a tăia rubarba. Pe câmpurile pe care românii lucrează, măsurile sanitare de prevenire a răspândirii coronavirusului rămân doar o teorie, fiindcă, în realitate, acestea nu sunt pe deplin respectate. 

Muncitorii români nu prezintă teste PCR negative 

Reprezentanții fermierilor atrag atenția că măsurile de protecție pentru combaterea răspândirii coronavirusului sunt insuficiente în astfel de cazuri. Fiecare container în care românii sunt cazați pentru a munci pe câmpurile fermierilor, poate să cazeze maximum două persoane. Pe câmp, măștile sanitare au caracter obligatoriu, dacă regulile de distanțare socială nu pot fi respectate. În unele ferme, regulile în cauză nu sunt respectate, iar lucrătorii sezonieri sunt expuși, astfel, pericolului de infectare cu coronavirus. 

Recent, într-o fermă de sparanghel din Saxonia Inferioară, autoritățile au identificat un focar de coronavirus, după ce 130 de persoane din 900 au fost confirmate pozitiv. Potrivit Asociației fermierilor, nu este nevoie de implementarea unor măsuri mai stricte referitoare la stoparea răspândirii coronavirusului, însă organizația în cauză atrage atenția asupra faptului că, de cele mai multe ori, măsurile impuse deja nu sunt respectate. 

Ne puteți urmări și pe Google News

Sursa amintită mai semnalează faptul că, din zece companii de transport din România, cu ajutorul cărora muncitorii sezonieri se deplasează în Germania, niciuna nu a prezentat vreun test negativ, cu toate că regulamentul prevede ca lucrătorii sezonieri să prezinte un test PCR negativ. 

Condiții de cazare mai rele decât la stână

Muncitorii sezonieri români din Germania au povestit presei că, deși în România salariile sunt mai proaste, condițiile de trai sunt mai decente decât cele în care sunt cazați.  "Suntem fără cuvinte, șocați. Chiar dacă în România salariile sunt proaste, condițiile de trai sunt mai decente. Aici e mai rău decât în stână", spun doi dintre muncitorii sezonieri români, care au fost nevoiți să părăsească locul de muncă după ce au semnalizat câteva probleme referitoare la condițiile de cazare.

Aceștia au avut un conflict cu fermierul la care lucrau, după ce și-ar fi arătat nemulțumirea față de faptul că trebuiau să locuiască într-un container învechit, cu saltele ieftine pe care dormeau. Problemele nu se rezumă aici, fiindcă, la locul cazării, deși afară temperaturile erau foarte scăzute, containerul nu prezenta decât un mic încălzitor electric. 

Fotografiile pe care revista Plusminus le-a publicat arată, potrivit stiridiaspora.ro, că românii trăiau în condiții nu foarte decente. La locul cazării, muncitorii sezonieri mai aveau un duș murdar, o toaletă și o sobă, pe care ar fi trebuit să le împartă cu mai mult de zece alți lucrători. 

În urma scandalului pe care l-au avut cu fermierul la care erau cazați, cu ajutorul sprijinului oferit de către sindicatul IG BAU, proprietarul câmpului a fost obligat să le predea românilor actele și salariul pentru perioada în care au prestat munca.

Românii lucrează fără asigurări de sănătate

Majoritatea muncitorilor de pe câmpurile din Germania lucrează fără a beneficia de asigurare de sănătate. Aceasta nu este obligatorie (idem în cazul asigurării de pensie), iar mulți dintre lucrători au doar asigurare obligatorie pentru accidente. Ei nu doresc să presteze activități de muncă mai îndelungate decât perioada fără asigurare, pentru că asta ar presupune reținerea unei anumite părți din salariul pe care îl primesc. 

Potrivit noilor reglementări adoptate la mijlocul lunii aprilie de către Parlamentul german - Bundestang -, muncitorilor sezonieri li se permite să lucreze timp de 102 zile fără asigurări sociale, față de perioada anterioară adoptării deciziilor guvernamentale, care stabilea că acest lucru ar fi posibil doar pentru o perioadă de 70 de zile. 

Potrivit Ministerului Federal al Agriculturii, măsura în cauză a fost adoptată pentru a reduce, în primul rând, riscul de infectare cu coronavirus a muncitorilor sezonieri și, pe de altă parte, pentru asigurarea alimentelor interne pentru muncitori. 

Noi condiții de muncă pentru muncitorii sezonieri români

Ministerul Muncii a anunțat, recent, adoptarea unor măsuri care să garanteze muncitorilor sezonieri români protecție din mai multe puncte de vedere. 

Contractele de muncă trebuie încheiate în formă scrisă, inclusiv în limba maternă a cetățeanului. Muncitorilor români trebuie să li se pună a dispoziție contractul de muncă înainte de deplasarea din țară. De asemenea, Ministerul Muncii vrea să stabilească și efectuarea în mod gratuit a activităţii de mediere a cetăţenilor români în vederea angajării în străinătate, fără perceperea de comisioane, tarife sau taxe. 

Atât contractul de mediere, cât și copia contractului individual de muncă sau a documentului echivalent vor fi păstrate obligatoriu la sediul social/sediul permanent din România al furnizorului de servicii de plasare/agentului de plasare a forței de muncă în străinătate, pentru o perioadă de trei ani de la data încetării acestora și vor fi puse la dispoziţia inspectorilor de muncă în cazul unui control.

De asemenea, amenzile pe care le pot primi fermierii în contextul nerespectării prevederilor legale, va crește. Sancțiunile pot fi cuprinse între 5.000 și 30.000 de lei.

Întregul OUG poate fi consultat AICI

Reamintim că, anul trecut, la începutul lunii aprilie, aproximativ 2.000 de muncitori români s-au îngrămădit pe aeroportul din Cluj, în plină stare de urgență, când toată România era supusă unor drastice condiții pentru limitarea răspândirii epidemiei de Covid-19. Românii se deplasau la muncă în Germania, fără a respecta măsurile de prevenire a răspândirii coronavirusului. 

În cazul de față, s-a deschis dosarul „Sparanghelul”, care ulterior a fost clasat pe motiv că „faptele nu există” sau nu sunt prevăzute de legea penală.