Evenimentul Zilei > Justitie > Condamnat la închisoare, chiar dacă era mort. Sentința a venit pentru că tăia lemne de foc ca să-și îngrijească mama bolnavă
Condamnat la închisoare, chiar dacă era mort. Sentința a venit pentru că tăia lemne de foc ca să-și îngrijească mama bolnavă

Condamnat la închisoare, chiar dacă era mort. Sentința a venit pentru că tăia lemne de foc ca să-și îngrijească mama bolnavă

Cu toate că era mort de o lună, un bărbat din comuna Apuseni, Județul Alba, a fost condamnat la închisoare, pe 15 aprilie 2021. Persoana condamnată era decedată din 24 martie 2021. Bărbatul tăiase lemne de foc ca să-și îngrijească mama bolnavă.

Deși decizia a fost emisă în luna martie, Biroul de Executări Penale de la instanţa din Câmpeni, Alba, şi-a dat seama că nu se poate pune în executare decizia abia în luna iunie. Astfel, în 6 iunie 2021 instanţa a admis o contestaţie la executare şi a constatat stinsă executarea pedepsei de 240 zile închisoare, în regim de detenţie, stabilită prin sentinţa penală pronunţată la data de 15 aprilie 2021.

Dan Petruse avea 41 de ani la momentul decesului. El locuia împreună cu mama sa grav bolnavă în comuna Gârda de Sus. Pentru că nu avea bani era nevoit să taie copaci din pădure pentru a se încălzi iarna. A fost prins că a tăiat în cursul lunii iunie 2018 un număr de doi arbori de esenţă foioase, specia fag, precum şi un arbore de esenţă răşinoasă (cauzând un prejudiciu total de 1748,60 lei), pe care ulterior i-a şi sustras. El și-a recunoscut fapta și a povestit că a tăiat copacii pentru că strângea lemne de foc. El a și menționat că o avea în întreținere pe mama sa care era grav bolnavă.

Amenda penală transformată în închisoare cu executare

În pofida celor spuse de bărbat, instanţa i-a aplicat în decembrie 2019 pedeapsa amenzii penale în valoare de 2.400 de lei. Totodată, acesta a mai fost obligat să achite suma de 174 8,60 lei reprezentând prejudiciul cauzat fondului forestier aflat în proprietatea statului. Bărbatul nu a avut bani, așa că nu a plătit amenda, scrie dcnews.ro.

Bărbatul nu a avut bani să plătească amenda penală așa că în luna iunie 2020, Biroul de Executări Penale din cadrul Judecătoriei Câmpeni a sesizat instanţa pentru ca amenda să fie înlocuită cu pedeapsa închisorii în regim de detenţie. Drept urmare pentru neplata amenzii penale, pedeapsa a fost transformată în închisoare cu executare. Astfel, bărbatul care era mort de o lună, a primit 240 de zile de închisoare.

 

Publicat in categoriile: Justitie
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: