Condamnare cu suspendare pentru fostul adjunct al spionajului Armatei. Decizia este definitivă
- Ionel Sclavone
- 7 decembrie 2021, 15:04
Un an și cinci luni de închisoare cu suspendare a primit fostul director adjunct al DGIA, pentru delapidare, fals în înscrisuri oficiale, fals intelectual şi uz de fals.
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie s-a pronunțat în cazul fostului director adjunct al Direcţiei Generale de Informaţii a Apărării (DGIA), general-maior în rezervă Iulian Cristian Gherghe. Acesta a fost condamnat definitiv în dosarul în care a fost trimis în judecată de Parchetul Militar. Instanţa supremă a respins apelul Parchetului Militar de pe lângă Curtea Militară de Apel Bucureşti. Judecătorii au menținut vechea condamnare cu suspendare pronunțată de Curtea Militară de Apel în luna septembrie 2021.
Astfel, conform soluției, generalul se va mai afla, timp de 2 ani şi 6 luni, sub supravegherea Serviciul de Probaţiune Ilfov. În această perioadă, el trebuie să urmeze un program de reintegrare socială și să presteze muncă în folosul comunităţii. Judecătorii i-au stabilit o perioadă de 70 de zile lucrătoare pe care le va presta la Primăria comunei Cornetu sau la Şcoala Gimnazială nr. 1 Cornetu.
Generalul a returnat banii delapidați
Generalul Iulian Cristian Gherghe a fost trimis în judecată după e a fost acuzat că, la data de 27 noiembrie 2018, şi-a însuşit, fără drept, suma de 179.470 dolari din fondurile ce aparţin DGIA. La momentul respectiv, ofițerul deținea funcția de locțiitor al şefului DGIA.
Pentru a acoperi furtul, generalul a falsificat şi folosit mai multe înscrisuri oficiale. Banii au fost folosiţi pentru a cumpăra o casă.
Ulterior, după descoperirea delapidării și începerea anchetei penale, adjunctul DGIA a returnat banii furați. Procurorii au precizat că prejudiciul a fost achitat în întregime în cursul urmăririi penale.
Scandalul descoperit în mandatul lui Nicolae Ciucă
Scandalul de corupție din spionajul armatei a apărut în timpul mandatului de ministru al Apărării exercitat de actualul premier Nicolae Ciucă. El a relatat la TVR 1, în aprilie 2021, că în momentul în care i s-a raportat cazul, decizia a fost ca dosarul să fie preluat direct de Parchet.
„Din momentul în care directorul Direcţiei Generale de Informaţii a Armatei a identificat această posibilă infracţiune, nu am tolerat absolut nimic, a fost o singură decizie - luaţi măsurile necesare, astfel încât să procedăm în conformitate”, a spus Nicolae Ciucă la TVR, la momentul respectiv.