Concluziile psihiatrului Gabriel Diaconu în cazul profesorului Mircea Beuran. „Domnule Ungureanu, îi veți cere scuze?”

Concluziile psihiatrului Gabriel Diaconu în cazul profesorului Mircea Beuran. „Domnule Ungureanu, îi veți cere scuze?” Sursa: Arhiva EVZ

Tribunalul Giurgiu a decis ca medicul Mircea Beuran să fie achitat de acuzațiile de luare de mită. În acest context, un coleg de breaslă s-a întrebat dacă doctorul va primi scuze din partea celui care a lansat acuzațiile.

Psihologul Gabriel Diaconu a transmis, pe contul său personal de Facebook, că se întreabă dacă deputatul Emanuel Ungureanu își va cere iertare față de profesorul Mircea Beuran pentru acuzațiile pe care i le-a făcut în urmă cu doi ani. Politicianul a declarat, în iarna anului 2020, că doctorul Beuran a luat 10.000 de euro drept mită pentru a ajuta o persoană să ocupe o anumită funcție.
Cu toate acestea tribunalul Giurgiu a stabilit că profesorul nu este vinovat pentru că nu au avut probele necesare să dovedească culpa. În acest context, Diaconu este curios dacă „Și acum, domnule Ungureanu, îi veți cere scuze profesorului Beuran?”. În plus, chiar deputatul USR a încurajat-o pe persoană în cauză să depună plângere împotriva lui Beuran pentru că trebuie „Să înfunde pușcăria dacă este vinovat”.

Mircea Beuran a rămas cu reputația pătată

În ciuda faptului că Beuran a fost achitat, colegul său de breaslă, Gabriel Diaconu, a subliniat că profesorul va rămâne „cu reputația mânjită, și cu palmaresul pătat. Mai mult decât atât, „Cine l-a crezut atunci șpăgar nu-și va fi schimbat foarte mult opinia. Cine l-a crezut nevinovat găsește puțină consolare astăzi”.

Totuși, singurul lucru care a rămas constant în această perioadă care a trecut, a rămas „tăcutul mâlc al lui Ungureanu, ale cărui fantoșe continuă să dospească tot felul de comploturi, urzeli, răzbunări și intrigă, doar-doar va curăța el, finalmente, sistemul de corupți” susține psihologul Diaconu.

Cu toate acestea, el subliniază că nici medicul Beuran și nici alți doctori din generația lui nu au fost cei mai corecți. Ei au păstrat „reguli ale practicii medicale care permiteau, cu larghețe, plățile informale, selectivismul profesional, cercurile de influență și, indubitabil, impostocrație”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Mircea Beuran a fost acuzat că a plagiat

Beuran a ocupat funcția de ministru al Sănătății. De asemenea, s-a dovedit că a plagiat în urmă cu aproape 20 de ani. Cu toate acestea, Diaconu a subliniat că nu poți schimba un lucru rău cu unul și mai rău. De asemenea, evoluția nu înseamnă nici să schimbi corupții cu tâlharii pentru că aceste lucruri nu fac decât „să slăbească domnia legii, să scadă încrederea în profesie, să păteze demnitatea halatului iar oamenilor să le adâncească neîncrederea în oameni, spitale și profesia medicală”.
În același timp, Diaconu a continuat prin a spune că acțiunea deputatului USR nu a făcut decât ca turismul medical să înregistreze o creștere pentru că pacienții români nu vor să se mai trateze în țară. În plus, cei care au înregistrat beneficii au fost organizațiile care se ocupă cu găsirea de pacienți și clinicilor potrivite pentru nevoile lor.
Așadar, psihologul a susținut că acest lucru nu a adus niciun progres sistemul medical din România pentru că „cocleala aia rămâne aici. Aici, în România, unde continuă să lucreze aproape 60 de mii de medici. Unde anual intră la Medicină niște mii de studenți. Unde ajung în spital niște sute de mii de părinți, de copii ai cuiva”.

Își va cere scuze Emanuel Ungureanu?

Gabriel Diaconu a continuat prin a explica că ieșirea din cercul vicios al complicității nu se face prin procese la tribunale, ci prin schimbarea sistemului medical. Persoanele care încearcă să îi pedepsească pe cei pe care îi consideră vinovați vor reuși să transforme „medicina într-un exercițiu de angoasă, sub teroarea litigației”.

De asemenea, psihologul a concluzionat că procentul celor care încalcă legea nu poate fi micșorat prin acest tip de acțiuni. „Poate fi adresat doar prin primenirea meseriei, astfel încât medicul să aibă garanții. Nu impunitate. Nu spațiu de abuz. Garanții că dacă își face meseria corect, va fi tratat corect. Or asta domnul Ungureanu nu prea înțelege. La fel cum, pentru delațiunea lui Beuran, puțin probabil să își ceară scuze că, după sentința dată, a acuzat un om pe nedrept” a scris Gabriel Diaconu pe contul său de Facebook.