Comisia Europeană a cerut țărilor să elimine impozitele pentru energie

Comisia Europeană a cerut țărilor să elimine impozitele pentru energie

DUMA. Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a cerut statelor membre să elimine impozitele pentru energie, în încercarea de a atenua lovitura dată de prețurile ridicate, relatează BNR. Ea a avut o alocuțiune în Parlamentului European, în timpul unei discuții despre prețurile ridicate la energie și statul de drept în UE.

Unele măsuri pot fi luate foarte rapid în conformitate cu normele actuale ale UE. Acestea includ stimulente pentru afaceri, în special pentru întreprinderile mici și mijlocii, prin ajutor de stat, sprijin direcționat către consumatori și reduceri ale taxelor pentru energie.

Von der Leyen a reamintit că, în medie, o treime din prețurile angro la energie sunt determinate de piață, o treime depind de tarifele de infrastructură, dar o altă treime depind de impozitele naționale și locale, ajungând la 50% în unele state membre.

Potrivit lui Von der Leyen, Gazprom se conformează contractelor de furnizare pe termen lung de gaze naturale în UE, dar compania rusă nu a răspuns cererii mai mari, cum a făcut în anii precedenți. Europarlamentarul Ilhan Kiuchiuk (ALDE/MDL) a făcut apel să se aibă în vedere un acord colectiv privind prețurile de furnizare a gazelor. Guvernul ceh ia în calcul deja eliminarea TVA-ului la electricitate și gaze naturale. Decizia trebuie aprobată de Comisia Europeană.

Ne puteți urmări și pe Google News

Măsurile luate de mai multe țări

În Bulgaria, Partidul Socialist Bulgar (BSP) a propus deja patru măsuri pentru a reduce povara asupra gospodăriilor. Una este reducerea TVA și a accizelor la energie timp de 6 luni, cu posibilitatea prelungirii termenului, dacă nu este suficientă pentru a calma piața și a reduce prețurile (ca în Spania). Stânga a propus și reducerea impozitului pe alimentele din coșul zilnic de consum (cum e în Grecia).

O subvenție este, de asemenea, oferită pentru fiecare gospodărie pentru primii 200 de Kw/h consumați (în Grecia este pentru 300). Gospodăriile cu venituri mici ar trebui să aibă acces la o anumită cantitate de kilowați timp de 6 luni, iar în cazul în care nu mai plătesc facturile, electricitatea nu ar trebui să fie întreruptă (în Spania sunt 10 luni).

Este important ca măsurile luate pentru a contracara prețurile ridicate la energie să fie temporare. Acest lucru a fost declarat de comisarul european pentru afaceri economice, Paolo Gentiloni. Înțelegem că aceste măsuri sunt extrem de necesare, mai ales pentru gospodăriile mai sărace, a adăugat el. Potrivit acestuia, soluțiile căutate prin modificarea sau desființarea impozitelor nu pot fi permanente. (Rador)