Speriați de Comisia de Evaluare Vetting. Zece procurori și-au dat demisia. Unul ancheta dosarul „Frauda bancară”

Speriați de Comisia de Evaluare Vetting. Zece procurori și-au dat demisia. Unul ancheta dosarul „Frauda bancară” Sursa foto: Arhiva EVZ

Procurorii din cadrul Procuraturii Anticorupție (PA) din Republica Moldova sunt supuși evaluării externe a Comisiei Vetting. Vetting-ul presupune evaluarea a peste 200 de procurori din funcții-cheie, precum și a celor care aspiră la aceste funcții. Verificarea procurorilor se desfășoară în temeiul legii 252/2023. Această lege prevede evaluarea integrității etice și financiare a tuturor procurorilor care dețin sau au ocupat funcții-cheie în cadrul sistemului Procuraturii.

În acest context, Procuratura Anticorupție a anunțat că zece procurori și-au depus demisiile în legătură cu procesul de vetting. „Această situație creează un risc major pentru activitatea instituției, având în vedere impactul direct asupra capacității de gestionare a dosarelor de corupție de nivel înalt.

Menționăm că, patru din 38 de procurori din cadrul aparatului central al Procuraturii Anticorupție au ales să se retragă din funcție, trei fiind din cadrul secției judiciare. De asemenea, începând cu 13 iunie 2024, un alt procuror din aceeași secție a fost delegat să exercite interimatul de adjunct al procurorului-șef al Procuraturii municipiului Chișinău.

Astfel, din cei 10 procurori din secția judiciară, rămân doar șase procurori pentru a gestiona toate dosarele trimise în instanță de către Procuratura Anticorupție. În prezent, avem peste 500 de cauze pe rol, ceea ce reprezintă o sarcină formidabilă pentru un număr atât de redus de procurori ce reprezintă acuzarea”, se arată într-un comunicat al PA.

Ne puteți urmări și pe Google News

Comisia de Evaluare Vetting. Dosarul „Frauda bancară” rămâne fără un procuror

Ion Munteanu, procuror general interimar al Republicii Moldova

Ion Munteanu, procurorul general al Republicii Moldova. Sursa foto: procuratura.md

Procuratura Anticorupțe, condusă de Ion Munteanu, a  mai transmis că un procuror din una dintre direcțiile de urmărire penală responsabil de investigarea cauzei penale denumită generic ,,Frauda bancară” a decis să demisioneze, lăsând un gol semnificativ în echipa care lucrează la acest caz complex și de importanță majoră pentru societate.

De asemenea, de la Oficiul Nord al Procuraturii Anticorupție, patru din șase procurori au demisionat, însă oficiile Nord și Sud ale Procuraturii Anticorupție urmează să fie lichidate conform modificărilor legislative referitor la competența Procuraturii Anticorupție și, ca rezultat, al noii structuri organizaționale.

Alți doi procurori care au ales să-și încheie activitatea activau în alte procuraturii decât Procuratura Anticorupție la momentul depunerii a cererilor de demisie.

„În total, rămân 38 procurori anticorupție care vor activa în continuare cu dedicație și profesionalism, având în gestiune aproximativ 700 cauze penale, inclusiv 200 la faza de urmărire penală și 500 în instanța de judecată.

În pofida acestor circumstanțe, Procuratura Anticorupție rămâne dedicată luptei împotriva corupției și va continua să depună toate eforturile necesare pentru a asigura justiția, respectarea legii și construirea unui adevărat stat de drept în Republica Moldova”, se mai arată în comunicatul PA.