Dosarul „Frauda bancară”, pe lista de priorități a procurorului general al Republicii Moldova
- Maria Dima
- 2 iunie 2024, 09:18
Ion Munteanu, procurorul general al Republicii Moldova, și-a prezentat prioritățile, imediat după ceremonia de depunere a jurământului, care a avut loc sâmbătă, 1 iunie, în prezența președintelui Maia Sandu. Ion Munteanu a promis că-și va concentra toată atenția pe dosarele de rezonanță.
„De fapt nu încep, îmi continui activitatea, tehnic vorbind, ziua de ieri cu nimic nu diferă de ziua de azi, am prioritățile, conceptul, trebuie să le urmez foarte clar. Procurorul general e responsabil direct de cel două procuraturi specializate - PA și PCCOCS, cele mai complicate cauze și de rezonanță sunt concentrate acolo. Clar că urmează să prioritizăm anumite cauze penale, să vedem rezultatele vettingului, ce se întâmplă la expirarea termenului de 20 de zile în raport cu procurorii deja notificați de la Procuratura Anticorupție, plus suntem în plin proces de reformare a PA.
Vom asigura în continuare eficiență maximă în investigații. Începând cu Frauda bancară, cauze ce țin de criminalitatea organizată, care au și tendință de atentare la securitatea statului”, a declarat Ion Munteanu, citat de tv8.md.
Ion Munteanu: Nu doar procuratura este responsabilă de imaginea justiției
Recent, Maia Sandu a declarat că în justiție se face mai puțin decât se vorbește. Legat de această afirmație, Ion Munteanu a spus: „Conștientizăm că procuratura nu livrează suficient, astfel încât societatea să simtă că se și face justiție. Dar trebuie să înțelegem cu toții că nu doar Procuratura este responsabilă de imaginea sau de livrabile justiții. Activitatea procurorului este transpusă în hotărârile instanțelor de judecată. Atât timp cât nu vom avea viteză în cercetarea cauzelor penale în instanța de judecată, percepția va rămâne în continuare că procuratura nu-și face eficient lucrul. Asta nu înseamnă că pretind că procuratura își face, la moment, lucrul excelent, însă eforturi se depun”.
Despre evaluarea procurorilor
Procurorul general a evidențiat importanța curățării sistemului de justiție și s-a arătat optimist față de procesul de evaluare a procurorilor. Potrivit lui, la o săptămână de la notificarea procurorilor anticorupție pentru vetting, niciunul nu și-a dat demisia.
„Suntem într-un an cu proces de vetting. Cel mai important este ca acest exercițiu să se desfășoare în termini proximi, astfel încât să putem construi sistemul procuraturii din acei care au reușit să parcurgă cu succes acest exercițiu și să ne putem axa în continuare pe investigațiile de amploare și complexe. Sunt destul de optimist, nu am cereri de demisie în legătură cu trecerea procesului de evaluare externă, ceea ce mă face să cred că procurorii au înțeles esența acestui exercițiu, sunt fermi pe poziții și cred că-și vor putea argumenta pe măsură integritatea financiară și etică”.
Ion Munteanu a vorbit și despre salariul pe care îl încasează lunar: „Eu am un salariu majorat în legătură cu promovarea exercițiului de vetting, fiind candidat la Curtea Supremă de Justiție, este aproximativ 47.000 de lei”.