Unii procurori din Republica Moldova, îngroziți de controalele la sânge. Câți au demisionat până acum

Unii procurori din Republica Moldova, îngroziți de controalele la sânge. Câți au demisionat până acumIon Munteanu, procurorul general al Republicii Moldova. Sursa foto: CSP

Ion Munteanu, procurorul general în Republica Moldova, a vorbit în cadrul unui podcast despre subiecte răsunătoare din sfera Justiției.

Patru procurori au depus cereri de demisie până miercuri. Dorința de-a reunța și a ieși din sistem a fost provocată de începerea vettingului, a explicat Munteanu. El se aștepta „la mai multe demisii”, dar pe de altă parte anticipează că plecările nu vor fi la fel de multe cum se credea inițial.

Ce-i speria pe unii procurori din Republica Moldova

„Aparent, aceste demisii sunt condiționate de inițierea procesului de verificare externă a procurorilor din Procuratura Anticorupție, însă cunoșteam despre intenția acestor procurori de a pleca din sistem”, afirmă Munteanu. Trecut el însuși prin verificarea externă, Munteanu afirmă că procurorii sunt reticenți față de vetting pentru că este „un proces complex și destul de complicat”, a spus procurorul general, conform moldova.europalibera.org. 

Așadar, procurorii vor trece prin multe filtre. Evaluarea vine după ce au fost verificați de comisii speciale, judecătorii și membrii organelor de autoconducere a procurorilor și judecătorilor. Vettingul în rândul procurorilor începe cu cei din instituțiile specializate: Procuratura Anticorupție și Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale.

Comisia de vetting a notificat primii procurori să își trimită declarațiile de avere și interese. În total, 67 de procurori de la Anticorupție urmează să fie verificați. Dintre aceștia, 47 activează în instituție în regim obișnuit, ceilalți fiind procurori delegați sau suspendați.

Ce spune procurorul general

Mulți procurori sunt speriați de verificările la sânge. Ei vor fi obligați să furnizeze informații argumentate despre anumite tranzacții, anumite bunuri care îi vizează personal, dar și rudele apropiate.

Ion Munteanu a atras atenția că procurorii sunt stresați din această cauză, iar activitatea le e afectată. „În loc să se concentreze pe cauze penale complexe, procurorii vor fi preocupați de acest proces de vetting. Nesiguranța promovării acestui proces rezultă în atitudini nu atât de curajoase în raport cu investigațiile pe care le au”, a mai opinat procurorul general, conform sursei citate.