Codul Muncii. Până când mai pot fi luate zilele de concediu rămase din 2022

Codul Muncii. Până când mai pot fi luate zilele de concediu rămase din 2022 Codul Muncii. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Conform prevederilor din Codul Muncii, angajații au posibilitatea de a-și mai lua zilele de concediu neutilizate din 2022 doar în această lună. De asemenea, aceeași legislație stipulează că zilele de concediu nefolosite nu pot fi compensate financiar, cu excepția cazurilor în care contractul individual de muncă este reziliat.

Salariații care nu au beneficiat de cele 20 de zile minime de concediu de odihnă în 2022 pot solicita angajatorului să le ofere aceste zile până la mijlocul anului 2024.

Când expiră zilele de concediu neefectuate din 2022

Astfel, zilele libere rămase din 2022 mai pot fi luate de salariați doar până la 30 iunie 2024.

„În cazul în care salariatul, din motive justificate, nu poate efectua, integral sau parțial, concediul de odihnă anual la care avea dreptul în anul calendaristic respectiv, cu acordul persoanei în cauză, angajatorul este obligat să acorde concediul de odihnă neefectuat într-o perioadă de 18 luni începând cu anul următor celui în care s-a născut dreptul la concediul de odihnă anual”, se arată în Codul Muncii.

Ne puteți urmări și pe Google News

Calculul concediului de odihnă se efectuează pe baza numărului de zile lucrătoare, excluzând zilele de repaus săptămânal și alte zile stabilite de legislație.

Concediul de odihnă

Concediu. Sursa foto: Pixavay.com

Mai exact, perioada de concediu nu poate fi afectată de zilele de sărbătoare legală, potrivit avocatnet.ro.

Zilele libere, un drept al angajatului

Potrivit prevederilor articolului 144 din Codul Muncii, concediul de odihnă reprezintă un drept esențial garantat al angajatului, fiind asigurat același nivel de salarizare ca și într-o lună obișnuită de muncă.

De asemenea, este important de reținut că acest drept nu poate fi restricționat sau limitat de către angajator, iar angajatul nu poate renunța la el.

Art. 144: „Dreptul la concediu de odihnă anual plătit este garantat tuturor salariaților. Dreptul la concediu de odihnă anual nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renunțări sau limitări”.

Angajați.

Angajați. Sursa foto: Dreamstime.com

Este responsabilitatea fiecărui angajat să își monitorizeze și să își utilizeze zilele de concediu de odihnă.

În general, salariații cu contract de muncă pe perioadă nedeterminată au dreptul la un minim de 20 de zile libere, dar există și situații în care anumiți angajatori oferă printre alte beneficii și zile de concediu în plus pentru salariații săi.