Codul Muncii. Informații importante pentru angajați, legate de concediul de odihnă
- Mihai Soica
- 15 iunie 2023, 19:39
Codul Muncii nu stabilește în mod expres că un angajator își poate obliga angajatul să își ia concediul de odihnă. Specialiștii în drept au tot felul de teorii legate de acest subiect, dar niciuna nu este motivată în drept, și asta pentru că nu există un articol expres care să se refere la acest subiect.
Teoria generală acceptată pe acest subiect este că un angajat are dreptul la un concediu de odihnă, de minim 20 de zile, care poate fi luat în anumite perioade ale anului.
De altfel, angajații sunt obligați să acorde acest drept angajaților, în baza unei simple cereri a acestora, dar nu îi pot obliga pe aceștia în ce perioadă a anului să beneficieze de acest drept.
Singura prevedere în acest sens este cea conținută de articolul 149, care însă se referă doar la concediile de odihnă programate. Dacă un angajat nu a anunțat că vrea concediu, acesta nu poate fi obligat la efectuarea acestuia.
”Salariatul este obligat să efectueze în natură concediul de odihnă în perioada în care a fost programat, cu excepţia situaţiilor expres prevăzute de lege sau atunci când, din motive obiective, concediul nu poate fi efectuat”, se arată în Codul Muncii.
Concediu minim de 20 de zile
Din textul de lege rezultă faptul că, durata de minim 20 de zile de concediu de odihnă anual, este un drept legal al angajatului.
Specialiștii consultați de EvZ susțin că în cazul în care angajatul nu a efectuat perioada legală de concediu de odihnă, această situație se rezolvă, de regulă, de comun acord cu angajator, prin plata acestor zile.
Articolul 146 din Codul Muncii prevede că angajatul are drept la concediu de odihnă în fiecare an.
De asemenea, pentru cazuri bine justificate, concediul de odihnă, aferent anului în curs, se poate lua pe parcursul a 18 luni de zile, începând cu anul următor celui care s-a născut acest drept.
Concediul de odihnă este un drept legal
Codul Muncii mai prevede că toate concediile de odihnă ale angajaților dintr-o companie se programează la început de an.
”Efectuarea concediului de odihnă se realizează în baza unei programări colective sau individuale stabilite de angajator cu consultarea sindicatului sau, după caz, a reprezentanţilor salariaţilor, pentru programările colective, ori cu consultarea salariatului, pentru programările individuale. Programarea se face până la sfârşitul anului calendaristic pentru anul următor. Prin programările colective se pot stabili perioade de concediu care nu pot fi mai mici de 3 luni pe categorii de personal sau locuri de muncă”, se prevede în articolul 148.
Angajații pot solicita acordarea concediului de odihnă cu cel puțin o perioadă de 60 de zile, înainte de efectuarea acestuia.
De asemenea, pe perioada concediului de odihnă, angajatul are dreptul la un salariu egal cu cel avut în lunile calendaristice în care a fost prezent la locul de muncă, potrivit Codului Muncii.