Reguli importante pentru acordarea concediului de odihnă pentru 2023. Ce trebuie să știe salariații și angajatorii

Reguli importante pentru acordarea concediului de odihnă pentru 2023. Ce trebuie să știe salariații și angajatoriiSursa foto: Dreamstime.com

Angajatorii trebuie să știe că este foarte important ca pentru anul 2023 să realizeze o progamare colectivă, cu toți angajații, și perioada în care aceștia vor să meargă în concediu de odihnă. Specialiștii în Dreptul Muncii atrag atenția că foarte puține societăți comerciale respectă regulie privind acordarea concediului de odihnă.

Prevederile Codului Muncii, aprobat de Parlamentul României, prin lege organică, cu privire la acordarea concediului de odihnă prevăd faptul că toți angajații au dreptul la un număr minim și maxim de zile în care nu vin la locul de muncă.

În România, durata minimă a concediului de odihnă este 20 de zile. În schimb, durata maximă efectivă a concediului de odihnă anual se stabilește în contractul individual de muncă, cu respectarea legii și a contractelor colective de muncă care se aplică în parte, prin contractele colective de muncă.

Angajatorii trebuie să știe faptul că, în cazul programărilor colective, acestea se fac după o cosultare prealabilă cu sindicatele sau cu toți angajații, în cadrul unei ședințe comune. În acest caz, angajatorul trebuie să asigure un flux constant de angajați la locul de muncă, iar pentru asta, Codul Muncii permite ca perioada de concediu de odihnă să fie fixată pentru fiecare angajat în parte.

Când trebuie depuse cererile de concediu

Puțină lume știe, dar Codul Muncii stabilește foarte clar, că angajații pot depune cerere pentru concediu de odihnă cu minim 60 de zile înainte de efectuarea acestuia.

„În cazul în care programarea concediilor se face fracționat, angajatorul este obligat să stabilească programarea astfel încât fiecare salariat să efectueze într-un an calendaristic cel puțin 10 zile lucrătoare de concediu neîntrerupt”, prevede Codul Muncii.

Legea mai prevede că patronatul poate refuza acordarea concediului de odihnă dacă acesta nu a fost efectuat în perioada stabilită în cadrul consultării colective.

De asemenea, angajații trebuie să știe că minim o dată pe an, concediul de odihnă trebuie să fie de zece zile consecutive, adică fără zilele de final de săptămână, două săptămâni.

Mai mult, dacă angajatorii nu respectă prevederile legale și nu organizează consultări colective și individuale, atunci acesta renunță la un drept garantat de Codul Muncii, iar angajații își vor putea concediu atunci când doresc.