Concediul de odihnă 2023. Câte zile libere poate primi un angajat, de fapt
- Ionel Sclavone
- 28 decembrie 2022, 16:09
Codul Muncii vine cu noi prevederi legat de acordarea concediului de odihnă. O serie de acte normative adoptate în ultimele luni stabilesc numărul de zile libere ce vor fi acordate salariaților, de către angajatori. Legea stabilește numărul minim de zile de odihnă la care are dreptul un angajat, dar și pe cel maxim.
Durata minima a unui concediu de odihnă este 20 de zile, în vreme ce durata maximă este stabilită prin contractul individual de muncă, dar și de legile în vigoare. Codul Muncii permite ca perioada de concediu de odihnă să fie fixată pentru fiecare angajat în parte.
Legea stabilește că, pentru a beneficia de concediu, angajații trebuie să depună o cerere, la angajator, cu cel puțin 60 de zile de data stabilită. În cazul în care programarea concediilor se face fracționat, angajatorul este obligat să facă în așa fel încât fiecare salariat să beneficieze într-un an de cel puțin 10 zile lucrătoare de concediu neîntrerupt.
În cazul în care într-un an, salariatul nu a beneficiat de cele 20 de zile de concediu de odihnă care i se cuvin le poate solicita pentru anul viitor, în primele șase luni.
Zile libere la care au dreptul salariații
Pe lângă concediul de odihnă, salariații mai au dreptul la zile libere, în contextul unor evenimente, prin contractul colectiv de muncă. Astfel, în caz de căsătorie, un lucrător poate primi cinci zile libere. În cazul în care se căsătorește un copil al angajatului, numărul liberelor se reduce la două zile.
Se mai acordă cinci zile libere la nașterea unui copil și alte zece zile dacă tatăl nou-născutului a urmat un curs de puericultură.
În caz de deces, al soțului/soției, copilului, părinților, socrilor lucrătorii beneficiază de trei zile libere. Iar în cazul decesului bunicilor, fraților, surorilor de o zi.
Donatorii de sânge primesc o zi liberă, cea în care donează și, la fel, cei care se vaccinează împotriva Covid. În cazul schimbării locului de muncă, în cadrul aceleași firme, dar cu schimbarea domiciliului în altă localitate, un salariat primește cinci zile libere pentru mutare și amenajarea noii locuințe.
Alte 30 de zile de concediu, fără plată, sunt acordate unui angajat pentru pregătirea și susținerea lucrării de diplomă în învățământul superior.