Evenimentul Zilei > Social > CNSU a majorat stocurile de urgență pentru vaccinuri anti-Covid. Românii, campioni la imunizare
CNSU a majorat stocurile de urgență pentru vaccinuri anti-Covid. Românii, campioni la imunizare

CNSU a majorat stocurile de urgență pentru vaccinuri anti-Covid. Românii, campioni la imunizare

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) a aprobat vineri majorarea stocurilor de urgenţă medicală necesare în procesul de vaccinare. Peste 1,2 milioane de români s-au vaccinat împotriva Covid-19 în doar 3 luni.

Astfel, potrivit Anexei nr. 2 la Hotărârea nr. 21, se achiziţionează 6.000 de bucăţi kit de urgenţă – EPIPEN (stilou autoinjector preumplut cu 2 ml).

MAI va primi bani din Fondul de rezervă bugetară

”Se aprobă majorarea stocurilor de urgenţă medicală cu produse, materiale şi echipamente sanitare necesare desfăşurării în siguranţă a procesului de vaccinare a populaţiei împotriva virusului SARS-CoV-2 (…). Se propune ca, pentru asigurarea fondurilor necesare achiziţionării produselor (…), să fie alocate, la nevoie, Ministerului Afacerilor Interne pentru Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, sumele necesare din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului”, se arată în hotărârea adoptată vineri de CNSU.

Gheorghiță: Avem suficiente stocuri. Nu luăm în calcul folosirea Sputnik V sau a vaccinurilor din China

Într-o intervenție în direct, joi seară, la Digi 24, medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, a anunțat că deocamdată România are suficiente stocuri de vaccin. Chestionat de realizatorul Cosmin Prelipceanu dacă autoritățile iau în calcul aprobarea și utilizarea în țara noastră a vaccinului rusesc Sputnik V sau a vaccinurilor fabricate în China, medicul a precizat că ele nu vor fi folosite în campania de vaccinare decât după ce primesc aprobarea Comisiei Europene.

Valeriu Gheorghiță a subliniat că în momentul de față cele 4 vaccinuri aprobate, dintre care Johnson & Jphnson urmează să intre în țară în luna aprilie, sunt suficiente pentru a acoperi necesarul populației. România va primi peste 3,3 milioane de doze de vaccin în luna aprilie și peste 5 milioane de doze în lunile mai și iunie, a anunțat marți Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății.

Peste 1,2 milioane de români s-au vaccinat până în momentul de față cu doze Pfizer, Moderna sau AstraZeneca, de la debutul campaniei de imunizare, din data de 27 decembrie 2020. De asemenea, în ultimele două săptămâni din aprilie vor ajunge în țară primele doze de vaccin Johnson&Johnson – în total peste 160.000 de doze. Vaccinul produs de Johnson&Johnson este singurul vaccin împotriva COVID-19 care se administrează într-o singură doză.