Claudiu Năsui invocă deja „greaua moștenire” de la colegii de coaliție

Claudiu Năsui invocă deja „greaua moștenire” de la colegii de coaliție

Claudiu Năsui, ministrul Economiei, se plânge de „greaua moștenire” lăsată de colegii săi de coaliție din PNL. Este vorba de așa-numita Măsură 3 privind granturile pentru investiţii

Claudiu Năsui, ministrul Economiei, a anunțat că Măsura 3 privind granturile pentru investiţii a fost lansată. Dar, fără să aibă bugetul asigurat. Se caută bani europeni şi se încercă obținerea avizelor de la Comisia Europeană pentru grila de evaluare a acestei măsuri. El a atacat modul în care au operat predecesorii săi acest program.

„Ieri (marţi n.r) am fost la Ministerul Fondurilor Europene (noul Minister al Investiţiilor şi Proiectelor Europene) pentru a găsi finanţarepentru măsura 3 din ajutoarele de stat Covid. Este a 2-a oară de când am preluat mandatul când mă duc acolo pentru asta. Pe lângă deblocarea procesării dosarelor, prioritatea este să asigurăm finanţarea măsurilor şi să respectăm cadrul european.

Claudiu Năsui, ministrul Economiei: „Încercăm să obținem toate avizele”

Măsura 3 a fost lansată fără să aibă bugetul asigurat, dar împreună cu Cristian Ghinea (ministrul Investiţiilor n.r) reparăm acest lucru căutând bani europeni zilele astea. În bugetul pentru anul 2021 vom asigura toate fondurile necesare. De asemenea, încercăm să obţinem toate avizele de la Comisia Europeană pentru măsura 3, mai precis pentru grila de evaluare”. Acesta a fost mesajul postat de Claudiu Năsui pe pagina de Facebook.

Către cine se adresează această măsură

Măsura 3 „Granturi pentru investiţii” face parte din schema de ajutor de stat instituită prin Ordonanţa de Urgenţă nr. 130 din 31 iulie 2020 privind unele măsuri pentru acordarea de sprijin financiar din fonduri externe nerambursabile, aferente Programului operaţional Competitivitate 2014-2020, în contextul crizei provocate de COVID-19.

Obiectivul este acordarea de sprijin financiar din fonduri externe nerambursabile, pentru beneficiarii a căror activitate a fost afectată de coronavirus. Sau a căror activitate a fost interzisă prin ordonanţe militare pe perioada stării de urgenţă sau îngrădite pe perioada stării de alertă.

Cum arată proiectul de buget

Bugetul total alocat măsurii este în valoare totală de 550 de milioane de euro (2,661 miliarde de lei). Din care 415,87 milioane de euro (2,012 miliarde de lei) se alocă din bugetul POC 2014-2020. 62,38 milioane de euro (301,89 milioane de lei) cofinanţare de la bugetul de stat şi 71,749 milioane de euro (347,231 milioane de lei) contribuţia proprie, conform Agerpres.