Experţii spun că în perioada aceasta nu a fost nicio furtună solară sau geomagnetică care să perturbe câmpul magnetic al Pământului. Şi atunci, ce a fost?

În ultimii ani, câmpul magnetic al Pământului a fost calm. Foarte stabil, iar furtunile geomagnetice pur și simplu nu au existat. „De aceea am fost atât de surprins pe 23 iunie când instrumentele mele au detectat o anomalie magnetică”, a spus Stuart Green, care are un magnetometru performant de cercetare în grădina sa din Preston, Marea Britanie.

„Pentru mai mult de 30 de minute, câmpul magnetic local a oscilat ca o undă sinusoidală”. „Nu a fost nimic – nicio creștere a vitezei solare a vântului sau alți factori care ar putea explica această perturbare”, a spus el.

Nu a fost singurul care a observat acest fenomen ciudat apărut din senin. În Insulele Lofoten din Norvegia, Rob Stammes a detectat o anomalie similară pe magnetometrul său. „A fost remarcabil”, spune el.„Câmpul nostru magnetic a oscilat înainte și înapoi. Am detectat și curenți telurici cu aceeași periodicitate de 10 minute„, a mai spus expertul.

Ce s-a întâmplat ?

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE