Premierul Florin Cîțu a anunțat că barurile, cafenelele, cluburile, discotecile ar putea fi redeschise de la data de 1 iunie.

„Noi am împărțit lucrurile pe două capitole: avem (evenimente – n.r.) în spații închise și în spații deschise. Terasele sunt spații deschise, dar avem baruri, cafenele, cluburi etc care până la 1 iunie rămân închise. De la 1 iunie, propunerea este să se deschidă la o capacitate de jumătate, dar pentru persoane vaccinate”, a transmis premierul.

Florin Cîțu a anunțat că activitățile sportive vor putea să aibă loc cu prezența spectatorilor. „Foarte important: urmează și Cupa României și aici avem, deja, de la 15 mai, cu 25% dintre persoane de preferat, vaccinate. Noi vorbim despre persoane vaccinate„, a subliniat premierul.

Cum se vor organiza evenimentele private

Despre evenimentele private – nunți, botezuri, mese festive -, premierul Florin Cîțu a menționat impunerea unei limite în ceea ce privește numărul de persoane participante.

„La interior, în cadrul evenimentelor de acest fel vor putea participa maxim 70 de persoane la o incidență de sub 3 la mie. Dar atunci când organizatorul își asumă că va face evenimentul doar cu persoane vaccinate, numărul poate să fie mai mare. La fel și la exterior”, a spus Florin Cîțu.

În legătură cu eventualele controale pe care oamenii legii le-ar desfășura la evenimentele în cauză, premierul a transmis: „Avem încredere în responsabilitatea organizatorilor pentru că vor să aibă și alte evenimente, nu doar unul. Până la urmă au și angajați, dacă nu se vaccinează și se infectează, după aceea nu pot să mai țină evenimente.

Eu am încredere că, așa ca până acum (nu au fost reguli foarte dure), când angajatorii au avut grijă pentru personal să nu se îmbolnăvească, vor avea și de acum încolo. Pentru că au nevoie să rămână deschiși în perioada următoare. Am mers pe încredere pentru că oamenii care sunt în sectorul privat au interesul propriei afaceri, în primul rând. Vor să rămână deschise aceste afaceri și sunt sigur că vor lua cele mai bune măsuri pentru a-și menține în continuare afacerea deschisă”, a spus Florin Citu. 

Nuntașii sau participanții la diverse evenimente private trebuie să prezinte adeverința de vaccinare, pentru a demonstra că sunt imunizați împotriva coronavirusului. „Cel mai probabil va fi vorba de verificarea documentelor pe care le au nuntașii – arăți certificatul de vaccinare”, a spus premierul.