Spitalul Colțea, fără bani de citostatice

Spitalul Colțea, fără bani de citostaticeSursă foto: Arhiva EVZ

Spitalul Colțea din Capitală a rămas fără bani de citostatice. „Mă gândesc doar că există o sincopă, undeva, generată de câțiva funcționari publici care devin la un moment dat mai iresponsabili”

Spitalul Colțea primește zilnic pacienți care au nevoie de citostatice. Unitatea medicală a ajuns în pragul unei crize după ce nu a mai primit banii necesari pentru decontarea facturilor. Situația este la fel de gravă și în alte unități spitalicești din țară.

Citostatice „pe datorie” 

Bolnavii care am nevoie de tratamente oncologice sunt în pragul disperării. Situația este extrem de dificilă și pentru personalul medical care trebuie să asigure aceste servicii. Spitalul Colțea nu a mai primit bani pentru decontarea facturilor din programul oncologic.

Din acest motiv, sănătatea persoanelor  care au nevoie de tratamente oncologice este pusă în pericol. Zeci de bolnavi ajung zilnic în cadrul unității spitalicești și le cer medicilor să caute soluții în acest sens.

Spitalul nu are bani, dar nici n-a anunțat

Ministerul Sănătății și Ministerul Finanțelor sunt implicate în decontările din cadrul programelor oncologice. Conducerea spitalului Colțea susține că nu a reușit să înștiințeze Ministerul Sănătății legat de acest context.

„N-am reușit să vorbesc cu ministrul Sănătății. Nu e numai Ministerul Sănătății implicat în decontările acestea. Este și Ministerul Finanțelor, prin casele de asigurări de sănătate.

Există un flux destul de mare în ceea ce privește aceste decontări, vorbim de programele naționale” a spus Bogdan Furtună, managerul Spitalului Colțea.

Acesta a specificat că ultima tranșă de bani pentru citostatice a fost trimisă către spital pentru luna iulie.

„Într-adevăr, am primit pe luna iulie, parțial, suma pentru citostatice. Diferența pentru august, septembrie, octombrie încă nu am primit-o”, a adăugat medicul.

Tratamente oncologice, Spitalul Colțea

Spitalul Colțea. Sursa foto: Arhiva EVZ

Bolnavii care au nevoie de citostatice, în pragul disperării

Peste 55. 000 de români  își pierd viața în fiecare an din cauza cancerului. Tratamentele oncologice sunt extrem de costisitoare, iar din acest motiv au fost create anumite programe de decontare. Banii ajung cu întârziere la spitalele care îi tratează pe acești bolnavi.

Managerul de la Spitalul Colțea este convins că sistemul de sănătate nu duce lipsă de banii necesari pentru aceste proceduri. Cu toate acestea, întârzierile ar fi cauzate de o parte dintre funcționarii publici.

„Nici nu mă gândesc că nu sunt bani. Mă gândesc doar că există o sincopă, undeva, generată de câțiva funcționari publici care devin la un moment dat mai iresponsabili”, a adăugat el.

Cu o situație similară se confruntă și farmaciile independentă din întreaga țară. Reprezentanții acestora se plâng că nu mai pot achita facturile către furnizori. Din acest motiv farmaciștii au solicitat ajutor din partea Guvernului. De criza din sănătate sunt afectați și angajații care lucrează la Spitalul din Călărași. O parte dintre aceștia s-au plâns că nu au primit salariile.

Sistemul informatic al CNAS, picat de câteva săptămâni

Reamintim că, din 8 noiembrie, medicamentele și dispozitivele medicale sunt acordate offline după ce medicii au raportat disfuncționalități ale sistemului CNAS.

Funcționarea sistemului PIAS a creat dificultăți în activitatea furnizorilor aflați în relațiile contractuale cu casele de asigurări de sănătate. În perioada de indisponibilitate, din data de 8 noiembrie, au fost aplicabile dispozițiile legale menționare, ca urmare a ordinului dat de președintele CNAS.

„SIUI face figuri şi merge ca o râşniţă, nu mai e un secret pentru nimeni. Dar, în contextul în care serviciile medicale nu ne mai sunt validate de mai mult de 3 zile lucrătoare, ele vor fi anulate, înseamnă muncă neplătită. Suntem într-un moment foarte dificil (…)

Dar, o recunoaştere sinceră a faptului că nu sunt validate serviciile sub forma unui comunicat oficial de la CNAS – Casa Naţională de Asigurări de Sănătate ne dă o gură de aer să putem lucra liniştiţi în cabinete în sistem online. Şi e deja momentul să apară acest comunicat”, a scris, luni seară, pe Facebook, Sandra Alexiu, președintele Asociației Medicilor de Familie din București şi Ilfov.