De la 8 noiembrie, medicamentele și dispozitivele medicale sunt acordate offline după ce medicii au raportat disfuncționalități de câteva zile întregi ale sistemului CNAS.
Funcționarea PIAS a creat dificultăți în activitatea furnizorilor aflați în relațiile contractuale cu casele de asigurări de sănătate. În perioada de indisponibilitate, din data de 8 noiembrie, au fost aplicabile dispozițiile legale menționare, ca urmare a ordinului dat de președintele CNAS.
„Transmiterea în PIAS de către furnizorii de servicii medicale şi de dispozitive medicale a serviciilor acordate în regim offline pe perioada întreruperii PIAS şi a serviciilor acordate offline anterior producerii întreruperii care aveau termen de transmitere pe perioada întreruperii, conform prevederilor contractuale, se face până la sfârşitul lunii în curs sau cel târziu până la termenul de raportare a activităţii lunii anterioare prevăzut în contract”, a transmis Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.
CNAS, înr-un moment dificil
Funcționarea PIAS a creat dificultăți în activitatea furnizorilor aflați în relațiile contractuale cu casele de asigurări de sănătate. Pe 13 noiembrie au fost derulate activități specifice pentru remedierea acestora.
În perioada de indisponibilitate, din data de 8 noiembrie, au fost aplicabile dispozițiile legale menționate, ca urmare a ordinului dat de președintele CNAS care a stabilit o procedură alternativă.
Medicamentele, serviciile și dispozitivele medicale, care au fost solicitate și aveau ca termen de transmitere luna octombrie 2023, au fost acordate offline la începutul lunii noiembrie, potrivit CNAS.
Sistemul medical a fost la pământ
Medicii au reclamat disfuncționalităţile din sistem şi se temeau că serviciile nu vor fi plătite, potrivit News.ro, citat de Digi24.
„SIUI face figuri şi merge ca o râşniţă, nu mai e un secret pentru nimeni. Dar, în contextul în care serviciile medicale nu ne mai sunt validate de mai mult de 3 zile lucrătoare, ele vor fi anulate, înseamnă muncă neplătită. Suntem într-un moment foarte dificil (...)
Dar, o recunoaştere sinceră a faptului că nu sunt validate serviciile sub forma unui comunicat oficial de la CNAS - Casa Naţională de Asigurări de Sănătate ne dă o gură de aer să putem lucra liniştiţi în cabinete în sistem online. Şi e deja momentul să apară acest comunicat”, a scris, luni seară, pe Facebook, Sandra Alexiu, președintele Asociației Medicilor de Familie din București şi Ilfov.