Evenimentul Zilei > Opinii > Opinii EVZ > Cititor de serviciu. Regele văzut de aproape
Cititor de serviciu. Regele văzut de aproape

Cititor de serviciu. Regele văzut de aproape

★★★★ Princepele Radu al României, Maşinile regelui, Bucureşti, Ed. Curtea Veche, 2012

S-a vorbit de multe ori despre pasiunea Regelui Mihai pentru maşini (capabil deopotrivă să le conducă şi să le repare). Totul părea să fie însă o legendă, dintre acelea care apar inevitabil în jurul unui unui om celebru. Iată că Principele Radu al României ne pune la dispoziţie – prin intermediul unei cărţi-album – documentaţia necesară pentru a ne convinge că Regele chiar este pasionat de o viaţă întreagă de automobile (şi de avioane!). Le cunoaşte perfect modul de funcţionare, ca un neamţ, şi le iubeşte, ca un român.
Autorul volumului are un ton firesc- solemn în schiţarea istoricului acestui hobby regal. Nu foloseşte limba de lemn a sacralizării unui personaj istoric (aşa cum fac unii publicişti), dar nici nu recurge, în calitatea sa de ginere al Regelui – la un limbaj familiar. Relatarea precisă şi elegantă dovedeşte bun-gust, dovedind că fostul actor Radu Duda a intrat perfect în rolul de cronicar al vieţii unui monarh:
"Regele nu a avut niciodată o atitudine frivolă faţă de maşini. Nu le-a colecţionat ca pe trofee de arătat celorlalţi, nu le-a tratat cu orgoliu sau cu pasiune capricioasă. Regele şi-a privit maşinile ca pe o sursă de echilibru, de perfecţiune, ca pe un model de izbândă a mâinii omului."
Fotografiile de arhivă care însoţesc textul, în afară de faptul că au o remarcabilă valoare documentară, sunt emoţionante. Chiar şi pe vremea când purta pantaloni scurţi şi stătea copilăros-mândru pe treapta de fier de la intrarea într-un automobil, Regele, maiestuos cu naturaleţe, era în mod inconfundabil rege
NOTĂ: Lansarea cărţii (în prezenţa autorului) va avea loc vineri, 28 septembrie ora 12 în sala Lapidarium a Muzeului Naţional de Istorie.

Publicat in categoriile: Opinii EVZ
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: