Cel mai cunoscut restaurant din București se vinde. Povestea unei bijuterii arhitectonice din secolul XX

Cel mai cunoscut restaurant din București se vinde. Povestea unei bijuterii arhitectonice din secolul XX Restaurantul Monte Carlo Sursa foto: Restocracy

București. În Cișmigiu, pe lacul din mijlcoul parcului se află restaurantul Monte Carlo. Istoria localului începe undeva prin 1850, însă cel care l-a transformat într-o bijuterie a fost arhitectul Ion Mincu, după Marele Război.

Construcția a trecut prin mai multe transformări, de-a lungul anilor. În prezent, restaurantul Monte Carlo nu este nici măcar o copie palidă a bijuteriei arhitectonice a arhitectului Mincu.

Restaurantul din Cișmigiu se vinde

Restaurantul Monte Carlo, cel mai faimos din București își va schimba proprietarul. Localul din parcul Cișmigiu urmează să intre în proprietatea grupului City Grill, controlat de omul de afaceri Dragoș Petrescu. Omul de afaceri a confirmat existența unor discuții, însă a precizat că nu este nimic semnat. Cu toate acestea, surse care sunt la curent cu negocierile spun că discuțiile sunt aproape de final.

Grupul City Grill deține în București mai multe restaurante, cafenele și terase, între care Buongiorno și Caru' cu Bere. Pentru localul din parcul Cișmigiu, investitorii de la City Grill vor să pregătească un alt concept. Viitorul restaurant va fi dedicat generațiilor mai tinere, născute după 1981.

Ne puteți urmări și pe Google News

Conform estimărilor, noul Monte Carlo va fi deschis pentru publicul larg undeva în luna mai a anului viitor.

restaurant Monte Carlo

Restaurant Monte Carlo Sursa foto: Historia

O bijuterie arhitectonică neoromânească

Istoria restaurantului din Cișimigiu datează de pe la jumătatea secolului XIX. Pe malul lacului, pe o micuță peninsulă, se spune că a fost amenajată o cârciumă de pe la 1850. Bucureștenii o știau drept cârciuma lui Dura și poposeau aici, obosiți după o plimbare prin grădina amenajată de peisagistul austriac Wilhelm Mayer. Vadul era bun, iar afacerea mergea de minune.

Prin anul 1905, istoria spune că proprietarul restaurantului era un anume Mihalcea. Consilier comunal, pasionat de bere, el a fost asociat în mai multe berării cu dramaturgul I. L. Caragiale. Restaurantul din București a funcționat până pe la finalul Marelui Război când a fost distrus de un incendiu.

Localul din Cișmigiu a fost reconstruit în 1926 după planurile arhitectului Ion Mincu, într-un stil neoromânesc. Era o adevărată bijuterie arhitectonică, proprietar fiind un om de afaceri Partenie. Acesta a investit sume importante ca să refacă localul preferat al bucureștenilor. Restaurantul era înconjurat de o grădină de vară și avea 400 de mese. Seara erau spectacole unde se produceau cele mai bune tarafuri ale vremii.

Nici noul proprietar nu a avut prea mult noroc. Clădirea s-a prăbușit în noaptea de 27 spre 28 noiembrie 1940, în timpul cutremurului.

Restaurantul din Cișmigiu refăcut de comuniști

Restaurantul Monte Carlo a fost refăcut și redeschis în perioada comunistă. Nu au mai fost respectate planurile inițiale, astfel că localul a luat forma pe care o are și în prezent. Restaurantul din Cișmigiu și-a pierdut fasonul din perioada interbelică, când la masă serveau „chelneri cu jiletci în dungi”.

restaurant

Restaurantul Monte Carlo Sursa foto: UAR

Nici meniul nu mai conținea preparatele sofisticate din trecut. În epoca comunistă a căpătat un aer mai proletar, chiar auster în ultimii ani ai dictaturii lui Ceaușescu. Chiar și așa era decris drept un loc intim, plăcut și liniștit.

Abia după 1989, localul a mai recăpătat un pic din strălucirea de altă dată. Chiar și așa, nu se apropie nici pe departe de localul din perioada în care se servea vol-au-vent sau pește în aspic.

Restaurant Monte Carlo

Restaurant Monte Carlo Sursa foto: Restocracy

 

 

Revista presei