Ciorba cu afumătură, festin pentru cei puternici. O bombă calorică, nesănătoasă, dar care aruncă în aer papilele gustative

Ciorba cu afumătură, festin pentru cei puternici. O bombă calorică, nesănătoasă, dar care aruncă în aer papilele gustative Ciorbă fiartă la ceaun. Sursa foto: Pixabay

Cu toate că ne aflăm în sezonul cald, ciorbele și supele nu ar trebui să lipsească din alimentația zilnică. Cu legume și carne, aceste preparate conțin nutrienții necesari pentru ca organismul să funcționeze în parametri optimi. Iată cât de ușor se prepară cea mai populară ciorbă din Ardeal. Pentru un gust aparte, aceasta se poate fierbe la ceaun.

Ciorbă cu afumătură, tarhon și smântână. Un adevărat deliciu pentru întreaga familie

Afumătura este folosită în multe preparate din zona Ardealului. Coastele și ciolanul sunt folosite de gospodine pentru ciorbe, mâncăruri scăzute sau chiar pentru a da un gust aparte sarmalelor.

Ciorba cu afumătură are un timp de gătire mai ridicat, însă rezultatul final va întrece toate așteptările. De altfel, deliciosul preparat ardelenesc se poate savura fără grija cântarului.

Ingredientele necesare pentru acest preparat tradițional:

Ne puteți urmări și pe Google News
  • 4 cepe mari
  • 2 gogoșari
  • 3-4 roșii de grădină
  • 8-10 cartofi
  • 400 grame de ciolan sau coaste afumate
  • o legătură de pătrunjel
  • câteva frunze de tarhon/leuștean
  • un ou
  • o lingură de untură de porc
  • sare și piper
  • o linguriță de oțet

Cum o prepari

Untura de porc se pune la topit la foc mic. Ceapa se curăță și se toacă mărunt și se adaugă peste aceasta. De asemenea, gogoșarii și roșiile se taie în cubulețe și se pun peste ceapa devenită sticloasă.

Ciorbă

Ciorbă. Sursa foto: Pixabay

După ce legumele s-au înmuiat, peste acestea se adaugă pasta de tomate și boiaua dulce. Carnea se așează în oală și se completează cu apă rece.

După acest pas, oala se acoperă cu capac și se lasă la fiert timp de o oră și jumătate. După ce carnea s-a fiert și se desprinde cu ușurință de pe os, se adaugă cartofii tăiați. De asemenea, oul bătut se toarnă peste restul ingredientelor și se amestecă rapid, astfel încât să nu se coaguleze.

Ciorbă cu afumătură, tarhon și smântână

Pătrunjelul și tarhonul se toacă mărunt și se adaugă în oală. În funcție de preferințe, se poate folosi și leuștean, însă combinația de tarhon și afumătură este specifică zonei Ardealului, oferind preparatului un gust aparte. Ciorba se servește cu smântână grasă și ardei iute.

Revista presei