Papricaș de porc cu găluște. Cea mai apreciată rețetă din Ardeal

Papricaș de porc cu găluște. Cea mai apreciată rețetă din Ardeal Sursa foto: Arhiva EVZ

Papricașul este inclus pe lista celor mai populare preparate din zona Ardealului. În funcție de zonă, acesta este îmbogățit cu legume, smântână sau ierburi aromate. Rețeta veche a acestui fel de mâncare este cea mai apreciată de gurmanzi.

În ultimii ani, rețeta de papricaș a fost adaptată în funcție de preferințe. Majoritatea gospodinelor aleg să repare acest fel de mâncare folosind carnea de pui. Vechea rețetă ardelenească include carnea de porc, preferabil pulpa sau cotletul. Pentru un plus de gust, multe persoane adaugă și coastă de porc afumată.

Papricaș de porc cu găluște. Excelent cu mămăligă și murături

Pentru a obține un preparat delicios, este necesar să urmezi toți pașii rețetei vechi. Carnea de porc se prăjește timp de 2-3 minute în ulei sau untură, înainte de călirea legumelor. Rezultatul final va fi pe măsura așteptărilor. Acest papricaș cu carne de porc poate fi servit cu mămăligă caldă și murături.

Ingredientele necesare

Ne puteți urmări și pe Google News
  • 2 cepe;
  • 1 ardei roșu;
  • 1 kg de carne de porc (cotlet sau pulpă)
  • o bucată de coastă de porc afumată (opțional);
  • 200 ml suc de roșii sau bulion;
  • 3 linguri de făină;
  • un ou;
  • sare/piper;
  • pătrunjel verde.

Mod de preparare

Carnea se taie în bucăți și se pune la călit în două linguri de ulei. După ce aceasta s-a rumenit se adaugă ceapa tăiată mărunt. De asemenea, ardeiul roșu se taie fâșii și se adaugă peste restul ingredientelor.

Carne de porc

Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

După ce legumele încep să se înmoaie se adaugă sucul de roșii și apa. Oala se acoperă cu capac și se lasă la foc mic pentru minim 1 oră. Pentru a obține un preparat delicios va fi nevoie de o gătire lentă.

Cum prepari găluștele pentru papricaș

Dacă lichidul scade rapid în timpul fierberii, este necesar să mai adaugi apă peste ingrediente. După ce carnea s-a fiert, găluștele din făină pot fi adăugate în papricaș. Pentru a le obține pufoase, consistența amestecului de făină cu ou nu trebuie să fie una densă.

Peste oul bătut se adaugă cele trei linguri de făină și un praf de sare. Compoziția se amestecă rapid, iar ulterior se formează găluștele.

După ce au fost adăugate în sos, acestea trebuie să fiarbă 4-5 minute. Înainte de a lua preparatul de pe foc se poate adăuga pătrunjelul tocat mărunt.