Papricaș de pui cu cartofi. Cea mai simplă rețetă, explicată pas cu pas

Carene de pui / Sursa foto: Olga Kriger | Dreamstime.com

Papricaș de pui cu cartofi este un preparat delicios, perfect pentru mesele în familie. Rețeta este una simplă de preparat și nici nu sunt necesare multe ingrediente. Care sunt secretele unui papricaș perfect.

Papricașul este unul dintre cele mai cunoscute preparate ungurești, el fiind gătite adesea și în Banat și Ardeal. Rețeta de papricaș de pui cu cartofi este una simplă și prepararea ei nu durează mai mult de o oră jumătate.

Papricașul de pui cu cartofi mai este considerat o supă, fiind mai lichid decât o tocană. El poate fi un preparat doi în unu și poate fi comparat cu curry-ul indian.

Rețeta de papricaș de pui cu cartofi, explicată pas cu pas

Ingrediente necesare pentru opt porții:

  • 1,2 kilograme de pui cu tot cu os, bucăți;
  • 250 de grame de ceapă, cântărită gata curățată;
  • 3 buc. ardei gras (325 gr), dacă aveți unul kapia cu atât mai bine, va contribui la culoarea frumoasă a papricașului – opțional;
  • 1 lingură cu vârf de paprika dulce, aromată;
  • 30 de ml. de ulei;
  • 1,5 kilograme de cartofi;
  • 1 foaie mare de dafin proaspăt sau 2 frunze uscate de dafin;
  • 1 lingură rasă de chimen măcinat (opțional);
  • 150 de grame de bulion de roșii;
  • sare și piper după gust;
  • verdeață tocată, proaspătă (pătrunjel) pentru presărat la final;
  • opțional, la servire, ardei iute proaspăt sau murat.

Mod de preparare:

1. Primul pas al acestei rețete este curățarea pulpelor de pui și spălarea lor. Le ștergem bine cu șervețele de hârtie și apoi le condimentăm cu sare și piper.

2. Curățăm cartofii, îi tăiem și apoi îi lăsăm în apă rece.

3. Ardeii îi spălăm bine apoi îi ștergem cu șervețele de hârtie, după care îi tăiem în jumătăți eliminând cotorul și semințele. Tocăm și ceapa și lăsăm toate ingredientele pregătite deoparte.

4. În cratiță punem uleiul și prăjim bucățile de pui la foc mediu. Le lăsăm până se rumenesc pe fiecare parte, apoi le scoatem într-un castron și le lăsăm acoperite.

5. În oală punem ceapa tocată și o călim la foc mic în uleiul în care am prăjit puiul. Presărăm un pic de sare și amestecăm constant timp de aproximativ 8 minute. După ce ceapa s-a înmuiat, presărăm paprika și chimenul. Peste ele punem apă fierbinte, apoi adăugăm jumătățile de ardei, frunza de dafin și o linguriță bună de sare. Punem și pulpele de pui

6. Lăsăm papricașul să se gătească la foc mic, sub capac. După ce au fiert aproximativ jumătate de oră, ardeii se scot din oală, se scurg bine de lichid și se pun pe tocător, cu pielița în jos. Răzuim cu o linguriță pulpa ardeilor, iar apoi aruncăm pielița. Pulpa o tocăm cu un cuțit și adăugăm în oală.

7. După ce preparatul a fiert aproximativ 40 de minute, adăugăm cartofii bine scurși de apă. Dacă lichidul a scăzut semnificativ sau dacă, pur și simplu, este insuficient lichid în cratiță ca să acopere și cartofii, completez cu apă fierbinte.

8. După 10 minute de fiert, punem în oală și bulionul. Continuăm să fierbem totul, însă de data aceasta fără capac. După ce cartofii au fiert bine, lăsăm să scadă preparatul, apoi oprim focul și presărăm pătrunjelul tocat deasupra.

Papricașul de pui cu cartofi se servește cald, cu ardei iute.