Ciocolata neagră reduce riscul de diabet. Are și alte beneficii pentru sănătate
- Emma Cristescu
- 9 decembrie 2024, 06:45
Ciocolata neagră reduce riscul de diabet. Cercetători de la Harvard TH Chan School of Public Health au făcut un nou studiu privind relația dintre consumul de ciocolată și riscul de diabet de tip 2, analizând datele colectate de la 111.654 de asistente medicale din Statele Unite pe parcursul a 25 de ani.
Ciocolata neagră reduce riscul de diabet
Rezultatele arată că persoanele care consumă cel puțin cinci porții de ciocolată neagră săptămânal prezintă un risc cu 21% mai scăzut de a dezvolta diabet de tip 2, comparativ cu persoanele care consumă ciocolată rar sau deloc.
Cei care consumă această ciocolată au demonstrat o mai bună stabilitate a greutății corporale. În contrast, consumul de ciocolată cu lapte a fost corelat cu creșterea în greutate. Efectele benefice ale ciocolatei negre sunt atribuite prezenței flavonolilor, compuși care se găsesc și în fructe și legume. Acești compuși au fost anterior asociați cu beneficii metabolice și cu reducerea riscului de diabet.
Ciocolata albă are cantități mari de zahăr
Studiu mai arată că ciocolata cu lapte și cea albă, care conțin cantități mai mari de zahăr adăugat, nu au beneficii pentru sănătate. În contextul în care diabetul afectează 463 de milioane de persoane la nivel global, cu o prognoză de creștere până la 700 de milioane în următoarele două decenii, aceste descoperiri sunt relevante pentru sănătatea publică.
Ce spun cercetătorii
Cu toate acestea, cercetătorii au spus că este necesară efectuarea unor studii clinice controlate randomizate pentru a confirma relația de cauzalitate dintre consumul de ciocolată neagră și reducerea riscului de diabet de tip 2, deoarece și alți factori precum stilul de viață, dieta generală și activitatea fizică ar putea influența rezultatele observate.
Pentru maximizarea potențialelor beneficii pentru sănătate, este important să se acorde atenție moderației în consum. Oamenii sunt sfătuiți să evite zahărul și să mănânce fructe atunci când simt nevoia de ceva dulce.