Ciocolata in franciza

Ciocolata in franciza

Afacerea „Chocolate Graphics” a intrat in Romania in aprilie anul trecut si se va extinde in 2008 in toata tara.

Ciocolatele de diferite forme si inscriptionate tot cu ciocolata colorata pot face ca toate ocaziile sa fie mai speciale. Incepand cu luna aprilie 2007, o afacere de personalizare a ciocolatelor este prezenta si in Romania, in sistem de franciza. Responsabilul cu afacerea „Chocolate Graphics” in tara noastra - master pe aceasta licenta - este Remus Balan, din Constanta, in varsta de 40 de ani.

Dupa ce a lucrat o perioada pentru companii multinationale, Remus Balan, de formatie inginer, a hotarat sa investeasca peste 200.000 de euro in taxa de Master Licenta, training, softuri, echipamente si utilaje. Astazi, o echipa formata din sase persoane lucreaza de zor la unitatea de productie a companiei din Constanta. La acestea se adauga trei colaboratori din tara. In lume, „Chocolate Graphics” este prezenta in 47 de tari.

Toate formele imaginabile

Ne puteți urmări și pe Google News

Spre deosebire de alte produse din ciocolata, cele de la „Chocolate Graphics” sunt inscriptionate tot cu ciocolata. Adica, sunt tablete de ciocolata neagra, cu lapte sau ciocolata alba, pe care se pot inscriptiona atat textele cerute de clienti, cat si desene sau chiar fotografii. In perioada urmatoare, clientii vor mai putea alege ciocolata colorata, cu mai multe arome sau cu alune.

Produsul poate lua cele mai diverse forme: patrat, dreptunghi, disc, oval, inima, forma de CD, stea, pom de Craciun, glob pentru brad, popice, lollipop (acadea) sau orice alta forma ce poate fi imaginata. Asta deoarece fiecare ciocolata este unica si se face cu ajutorul unei matrite produse special pentru ea.

O matrita costa 36 de euro, bani pe care ii suporta cel care face comanda. Din acest motiv, sunt mai convenabile comenzile in cantitati mari. Pretul fiecarei „piese” variaza, in functie de dimensiune si model, intre 0,6 si 8,2 lei. Pentru cantitatile mai mari, firma acorda reduceri, la fel ca si pentru clientii permanenti.

Ciocolate unicat in doua zile

Cele mai potrivite ocazii pentru a comanda aceste ciocolate sunt nuntile, botezurile, aniversarile si sarbatorile de peste an. Majoritatea clientilor companiei sunt insa hoteluri, magazine, agentii de turism, firme de transport, din constructii, cele de marketing sau servicii financiare.

„Comenzile pe care le primim sunt in proportie de 90a personalizate. Durata procesului de productie depinde de tipul si volumul comenzii, dar si de celelalte comenzi contractate deja”, ne-a spus Remus Balan. Pentru o nunta cu 150 de invitati, de exemplu, ciocolatele personalizate se „nasc” in 24-36 ore. Dar pentru a fi siguri ca va fi gata, comanda trebuie facuta cu doua saptamani inainte de eveniment.

In curand, in Bucuresti

In perioada urmatoare, reprezentantii „Chocolate Graphics” isi propun sa extinda franciza in toata tara, fiind vizate orasele Bucuresti, Brasov, Cluj, Craiova, Iasi si Timisoara.

„Suntem foarte aproape sa vindem prima licenta de productie si distributie in Bucuresti. Avem cativa candidati si pentru alte regiuni. Cred ca in 2008 vom avea patru sau cinci centre de productie in Romania, iar in 2009 vom avea sapte”, spune Remus Balan. Investitia initiala pentru aceasta afacere se ridica la aproximativ 75.000 de euro, din care taxa de licenta este de 35.000-40.000 de euro.

Diferenta o reprezinta stocul de marfa, echipamentele si utilajele, trainingul si alte costuri de start-up. Aceasta investitie se amortizeaza in 12-18 luni. Intreprinzatorii care vor sa dezvolte aceasta afacere vor plati redevente in valoare de 10a din cifra de afaceri, incepand cu a treia luna dupa semnarea contractului.

„In Constanta avem un punct de training deschis in permanenta pentru licentiatii nostri, producem matritele pentru ei si le acordam suport in productie, in cazurile comenzilor mari sau urgente”, adauga detinatorul francizei.