Cine sunt membrii administrației Joe Biden

Senatul SUA a început procesul de confirmare a miniștrilor numiți de Joe Biden. O administrație pe care noul președinte o dorește să reflecte diversitatea Americii.

Cine sunt membrii administrației Joe Biden. Sunt, potrivit promisiunilor lui Joe Biden, sunt cei care „vor reuni America în toată diversitatea sa”.

În calitate de candidați, Joe Biden și Kamala Harris promiseră o administrație care „seamănă cu America” în diversitatea sa. Acest lucru ar trebui să devină realitate. După ce Senatul va confirma miniștrii care au fost nominalizați pentru a forma echipa ce vine după Trump.

Rezultatul procedurii, care a început marți, 19 ianuarie, lasă puține îndoieli. Deoarece democrații dețin majoritatea în camera superioară. Cu vocea vicepreședintelui Kamala Harris adăugată în caz de egalitate (50 de senatori democrați, 50 de republicani).

Antony Blinken și Wendy Sherman vor „repara” diplomația americană

Diplomat specializat în afaceri international, Antony Blinken îi va succeda lui Mike Pompeo în funcția de secretar de Stat.

La 58 de ani, este de 21 de ani unul dintre cei mai apropiați colaboratori ai lui Joe Biden. Și un obișnuit al administrațiilor. A fost membru al Consiliului de Securitate Națională sub Bill Clinton (1994-2001).

Responsabil cu securitatea națională a vicepreședintelui Biden (2009-2013). Și secretar adjunct de stat sub administrația Obama (2015-2017).

Francofon, a făcut o parte din studii la Paris. Blinken este un apărător al multilateralismului pe scena internatională, scrie France 24.

El va avea sarcina specială de a se ocupa de dosarul nuclear Iranian. Pentru aceasta, el va fi asistat de Wendy Sherman (71 de ani), care va fi numărul doi în diplomația americană. În 2015, Wendy Sherman a fost un negociator major pentru acordul programului nuclear de la Teheran.

Anthony Blinken și Wendy Sherman vor avea misiunea de a „repara politica externă americană”. Dar și de a o „reimagina”, potrivit unui comunicat al echipei Biden-Harris.

Noile figuri ale diplomației americane „întruchipează profunda mea convingere că America este cea mai puternică atunci când colaborează cu aliații săi”, a mai explicat președintele ales.

Janet Yellen, prima femeie secretar al Trezoreriei

Alt post cu greutate în administrația SUA. Secretariatul Trezoreriei este echivalentul ministerului Economiei și Finanțelor.

Trezoreria va fi condusă de Janet Yellen. La 74 de ani, acesta este un pariu sigur în lumea economică americană. Succesiv președintă a Fed din San Francisco (2004-2010) și vicepreședintă a Fed (2010-2014). A fost numită președintă a Băncii Centrale Americane - o premieră pentru o femeie - de Barack Obama în 2014.

Janet Yellen este o alegere consensuală pentru a „satisface stânga Partidului Democrat și a comunității de afaceri”, scrie Le Monde.

Va avea multe de făcut în această poziție. Pentru a revigora o economie afectată de pandemia COVID-19.

Potrivit proiecțiilor Fed (Sistemul Federal de Rezerve al SUA) economia s-a contractat cu 2,4% în 2020. Șomajul fiind încă la un nivel îngrijorător în ciuda creării de locuri de muncă.

Noua poziție a lui Janet Yellen ar trebui să îi permită să pună în aplicare mai multe măsuri dorite de Joe Biden. Inclusiv măsura emblematică de creștere a salariului minim.

Lloyd Austin, primul afro-american la departamentul Apărării

Lloyd Austin este un fost general de patru stele din Pentagon. În vârstă de 67 de ani, va fi prima persoană afro-americană care va conduce departamentul Apărării. S-a retras din armată în 2016, după 40 de ani de serviciu.

A luptat în special în Irak și în Afganistan.

La numirea sa în funcția de șef al Comandamentului Central al Armatei SUA, Lloyd Austin a devenit, în 2013, primul afro-american care a condus Centcom.

Comandament responsabil pentru operațiunile militare din Orientul Mijlociu. Dar și din Asia centrală și Asia de Sud.

Fostul general îl cunoaște  Joe Biden de câțiva ani, Când Biden era vicepreședinte, Austin a ocupat postul de comandant al forțelor americane din Irak. Post deținut  până la sfârșitul anului 2011. Lloyd Austin și președintele ales au lucrat împreună în special la retragerea trupelor americane din Irak.

Merrick Garland, un procuror general pentru „restaurarea independenței” justiției

La 68 de ani, Merrick Garland va prelua conducerea departamentului Justiției în noua administrație.

A fost judecător la Curtea de Apel din Districtul Columbia timp de aproape 24 de ani. Va  avea sarcina grea de a „restabili onoarea, integritatea și independența” justiției americane, potrivit lui Joe Biden.

Ales de Biden la 7 ianuarie, Merrick Garland și-a exprimat atașamentul față de statul de drept: „Nu este o simplă expresie de avocat. Este chiar fundamentul democrației noastre”, a declarat el.

„Aceste principii - asigurarea statului de drept și realizarea promisiunii unei justiții egale în fața legii - sunt principiile pe care s-a întemeiat Ministerul Justiției. Și pe care trebuie să le apere întotdeauna”.

În calitate de șef al departamentului Justiției, el a enumerat mai multe priorități. De la „asigurarea echității rasiale în sistemul nostru de justiție” până la „răspunsul la amenințarea în evoluție a extremismului violent”.

Deb Haaland, prima amerindiană la Interne

Ea este, alături de Lloyd Austin,  o față a diversității americane pe care Joe Biden intenționa să o ofere administrației sale.

Deb Haaland, în vârstă de 60 de ani, va deveni prima persoană amerindiană  care va prelua șefia departamentului de Interne.

Deb Haaland a fost și prima amerindiană aleasă, împreună cu Sharice Davis, în Congres, în 2018.

Această reprezentantă din New Mexico a fost încântată de nominalizarea sa. „O voce ca a mea nu a fost niciodată secretar de cabinet sau șef al ministerului de Interne”, a scris ea pe Twitter.

„Voi fi acerbă pentru noi toți, pentru planeta noastră și pentru toate pământurile noastre protejate.

Pete Buttigieg, un secretar iconoclast la Transporturi

În plus față de vârsta sa, 38 de ani, viitorul secretar al Transporturilor  este o figură inedită în peisajul politic american. S-a declarat deschis „homosexual și creștin”.

Fost primar al orașului South Bend, Indiana, Buttigieg a ieșit pe scena națională în timpul primarelor democrate, la începutul anului 2020.

Ajungând chiar în top în Iowa, înaintea lui Joe Biden și Bernie Sanders.

„Crearea de locuri de muncă, lupta împotriva crizei climatice și echitatea sunt în centrul viziunii noastre despre transport și infrastructură”, a spus Buttigieg.

Gina Raimondo, o „doamnă de fier” în comerț

Guvernatoarea din Rhode Island este aureolată de o reputație de „doamnă de fier” în cadrul negocierilor. Într-un departament din care nu lipsesc dosarele complexe.

Necunoscută la nivel național, Gina Raimondo face parte - la fel ca Pete Buttigieg - din noua generație de democrați locali, promovată de administrația Biden.

În calitate de secretar al comerțului, ea va trebui în mod special să gestioneze relațiile cu China. Țară aflată în război comercial cu SUA, sub administrația Trump.

Gina Raimondo va trebui, de asemenea, să gestioneze cazul giganților digitali americani. Vizați de taxe în Franța.

Alejandro Mayorkas, un imigrant cubanez „mândru de identitatea sa”,  la securitatea internă

La 61 de ani, Alejandro Mayorkas va deveni secretarul departamentului de Securitate Internă. Un departament care îi este familiar de când era subsecretar al lui Jeh Johnson, sub conducerea lui Barack Obama (2013-2016).

Departamentul de Securitate Internă a fost în centrul politicii anti-migrație sub  administrația Trump.

Alejandro Mayorkas este fiu de imigranți cubanezi. „Sunt foarte mândru de moștenirea mea, sunt foarte mândru de părinții mei.

„Și, mai ales, sunt mândru că sunt cetățean american. În calitate de secretar pentru securitatea internă, sper să pot reprezenta pentru alții oportunitățile pe care America le oferă tuturor ”.

Avril Haines, prima femeie în fruntea comunității de informații

La 51 de ani, Avril Haines va deveni prima femeie secretară a informațiilor naționale. După ce a fost între 2013 și 2015 prima femeie care a ocupat postul de director adjunct al CIA.

Avril Haines va coordona și superviza activitățile CIA. Ale Agenţiei de Securitate Naţională (NSA) şi altor 15 agenţii cu competenţe în domeniul intelligence.

Ea a lucrat deja cu președintele ales în timpul unui mandat anterior, fiind fostul consilier adjunct al lui Barack Obama pentru afaceri de securitate națională (2015-2017).

John Kerry, trimisul special pentru climă

John Kerry ocupă din nou scena centrală. Secretarul de stat (2013-2017) și semnatar pentru SUA al  Acordului de la Paris, în 2015, va fi trimisul special al Joe Biden pentru climă în noua administrație.

La 77 de ani, i se dă sarcina dificilă de a remedia dezmembrarea politicii climatice a SUA de către administrația Trump.

„Președintele ales are dreptate să adere la acordul climatic de la Paris din prima zi de la învestitură”, a spus John Kerry.

„Are dreptate să recunoască faptul că acordul nu este suficient de unul singur. Toate națiunile trebuie să își ridice ambițiile împreună. Altfel vom eșua împreună. Iar eșecul nu este o opțiune”.

Linda Thomas-Greenfield, ambasadorul Statelor Unite la ONU

Diplomată cu experiență, Linda Thomas-Greenfield va deveni noul ambasador american la Națiunile Unite.

La 69 de ani, a petrecut o mare parte a carierei sale lucrând în Africa: Kenya, Gambia și Liberia, unde a fost ambasador al SUA din 2008 până în 2012.

„Am avut privilegiul de a construi relații cu lideri din întreaga lume în ultimii 35 de ani”, a a spus ea. „În calitate de ambasador la ONU, mă voi strădui să restabilesc statutul Americii în lume. Și să reînnoiesc relațiile cu aliații noștri. Sunt fericită pentru această oportunitate”.

 

Foto: Facebook