Cine este jihadistul Saif al-Adel, noul lider „de facto” al Al-Qaida

Cine este jihadistul Saif al-Adel, noul lider „de facto” al Al-Qaida sursa: commons.wikimedia.org

Saif al-Adel, în vârstă de 60 de ani, a fost ales noul lider al grupării teroriste Al-Qaida după uciderea lui Ayman al-Zawahiri. ONU are mai multe suspiciuni.

Jihadistul Saif al-Adel, un fost membru al Forţelor speciale egiptene, este noul lider al grupării Al-Qaida după uciderea lui Ayman al-Zawahiri în vara anului trecut, potrivit Departamentului de Stat american. „Evaluarea noastră este aceeaşi cu cea a ONU şi anume că noul lider de facto al Al-Qaida, Saif al-Adel are sediul în Iran”, a declarat un purtător de cuvânt al diplomaţiei americane, cu referire la un raport al ONU publicat marţi.

Conform raportului ONU, Saif al-Adel este „acum liderul de facto al Al-Qaida, reprezentând continuitatea pentru moment”. Cu toate astea, gruparea nu l-a declarat oficial „emir” din două motive. Autorităţile talibane din Afganistan nu au vrut să accepte că Zawahiri a fost ucis de americani într-o casă din Kabul anul trecut și sunt deranjate că noul lider locuiește în Iran.

„Locul în care se află ridică semne de întrebare cu privire la ambiţiile Al-Qaida de a-şi afirma conducerea unei mişcări globale în faţa provocărilor ISIS”, gruparea rivală Stat Islamic, se afirmă în raportul ONU.

Cine este noul lider al grupării Al-Qaida

Saif al-Adel, în vârstă de 60 de ani, a fost locotenent-colonel în forţele speciale egiptene. El s-a implicat în construirea capacităţilor operaţionale ale grupării şi i-a antrenat pe unii din luptătorii care au luat parte la atacurile din 11 septembrie 2001 din SUA. Acesta a venit în Iran în 2002. Ali Soufan, un fost anchetator FBI a declarat că „Saif este unul din cei mai experimentaţi soldaţi profesionişti din mişcarea jihadistă globală, iar corpul său poartă cicatricile luptei”, potrivit agerpress.

Ali Soufan a mai spus că acesta a fost în arest la domiciliu în momentul în care a venit în Iran.

Al-Qaeeda este o organizație teroristă fondată în august 1988 care sprijină activitățile extremiste islamice în lume. Fondatorul grupării a fost Osama bin Laden, un milionar de origine saudită. Gruparea a fost fondată cu scopul de a extinde mișcarea de rezistență contra forțelor sovietice în Afganistan.