Talibanii din Afganistan se lansează pe piața auto. Au prezentat prima mașină creată pe plan local. Susțin că au primit deja și cereri de la clienți

Talibanii din Afganistan se lansează pe piața auto. Au prezentat prima mașină creată pe plan local. Susțin că au primit deja și cereri de la clienți Sursa: Twitter

Autoturismul a fost prezentat ca o mare realizare națională, fără a se oferi prea multe detalii cu privire la datele tehnice ale mașinii. Nici prețul nu a fost făcut public. A fost însă postat un video cu mașina.

Liderii talibanilor din Afganistan au prezentat prima mașină sport fabricată de mai mulți ingineri din țară. Potrivit agențiilor locale de presă, procesul de creație ar fi durat cinci ani, iar autoturismul este o adevărată mândrie națională.

Motor vechi de 20 de ani

Mașina este de culoare neagră și, la prima vedere, pare a fi un bolid de lux. Design-ul pare inspirat de Bugatti, iar motorul a fost „împrumutat“ de la un autoturism Toyota Corolla, fabricat în urmă cu mai bine de 20 de ani.

În urmă cu câteva zile, purtătorul de cuvânt al talibanilor, Zabihullah Mujahid a distribuit pe rețelele sociale o filmare cu mașina care face mai multe drifturi în zăpadă. Mai mulți talibani se adună pentru a admira autoturismul. Tot în filmare se poate observa cum șoferul turează la maxim motoroalele pe o stradă plină de gropi.

Ne puteți urmări și pe Google News

Potrivit Tolo News, un canal local de stiri din Afganistan, mașina a fost botezată Mada 9. O echipă de 30 de ingineri și proiectanți de la Institutul Tehnic Vocațional au lucrat cinci ani la realizarea prototipului.

„Motorul este destul de puternic pentru a-i permite șoferului să mărească viteza, iar design-ul este unul futurist“, a declarat directorul institutului, Ghulam Haidar Shahamat.

Mândrie națională

În ceea ce privește specificațiile tehnice ale mașini, acestea nu au fost făcute încă publice. Nu se cunoaște nici care este viteza maximă pe care o poate atinge autoturismul.

Potrivit comentatorului sportiv Mohammad Riza Ahmadi, care a făcut un reportaj cu privire la acest autoturism, talibanii ar fi primit deja câteva oferte, dar mașina nu este încă de vânzare. Urmează să fie prezentată în toată țara și poate chiar la nivel internațional, potrivit infoactual.ro.

Unul dintre inginerii care a proiectat autoturismul a declarat că speră ca această realizare să fie o bucurie în Afganistan. țară devasayă de război. „Această mașină va fi un ambasador și va străbate Afganistanul și va transmite oamenilor importanța cunoașterii“, a declarat inginerul, potrivit sursei citate.