China construiește sute de silozuri nucleare în deșert. Care e mesajul adresat americanilor

China construiește sute de silozuri nucleare în deșert. Care e mesajul adresat americanilor

Beijingul pare hotărât să descurajeze un eventual atac american dezvoltându-și capacitățile nucleare. Cel puțin asta pare să indice baza imensă apărută în deșerturile provinciei Xinjiang .

Potrivit New York Times, China are o nouă bază imensă, cu aproximativ 110 silozuri pentru lansarea rachetelor nucleare. Ziarul american își bazează informațiile pe imaginile surpronse de sateliții agenției Planet Labs.

Imaginile sunt studiate cu mare atenție de către experții Pentagonului și analiștii independenți. Potrivit Federației Oamenilor de Știință Americani, baza este situată în prefectura Hami, în estul Xinjiang. Se află la 380 de kilometri de o altă bază, descoperită în ultimele luni lângă Yumen. Imaginile silozurilor construite (deocamdată 14 la număr) și ale cele aflate în construcție par să confirme, de asemenea, ipoteza unei rețele de aproximativ 110 silozuri dispuse într-o zonă deșertică imensă. E un număr cu adevărat important, dacă luăm în considerare faptul că, până acum câțiva ani, China avea vreo douăzeci die silozuri și alte câteva platforme de lansare.

Are Beijingul atâtea rachete nucleare?

Din câte se pare, Beijingul construiește 250 de silozuri pe lângă cele deja funcționale sau pe cale să fie finalizate. Asta nu înseamnă, însă, neapărat că Beijingul are un număr identic de focoase nucleare. Există experți care spun că  aceste construcții au rolul de a deruta inamicul astfel încât acesta să nu mai știe unde sunt, de fapt, rachetele. Astfel, în cazul unui atac preventiv, acestea ar lovi în principal niște depozite goale.

Ce se ascunde în spatele acestei strategii?

Semnalul trimis este, însă, clar. Beijingul a apăsat pe accelerație și în cursa nucleară și nu au nicio problemă să arate deschis acest lucru lumii întregi. Mulți analiști susțin că dezvoltarea nucleară a Chinei reprezintă un avertisment pentru Washington, dar și „armă de negociere”. Noile silozuri ar fi avertismentul Chinei pentru a se reveni la masa tratativelor în ceea ce privește problemele politice, economice și militare.

Alții spun că Beijingul dorește să impresioneze prin capacitățile sale tehnologice și militare într-o epocă în care Rusia își perfecționează armele hipersonice, Statele Unite își dezvoltă umbrela sa nucleară, iar India își întărește arsenal.strategic.

Există, însă, și experți care consideră că aceste baze reprezintă o manifestare de putere destinată pieței interne, într-o perioadă în care Xi Jinping a arătat deja clar că nu e dispus să tolereze amenințările la adresa unității țării, vizând direct problema Taiwanului, scrie ziarul italian Il Giornale. 

Ne puteți urmări și pe Google News